Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №440 від 18.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Весна прийшла

Що посіємо - те й з’їмо

Що посіємо - те й з’їмо

Хоча надворі ще лежить сніг, думати про те, що і як посіяти, щоб потім добре зібрати, потрібно вже. Зараз ситуація в країні є досить нестабільною і навіть оптимісти не беруться прогнозувати, якими ж сюрпризами завтра ошелешить нас життя.

На носі - посівна, і треба вже готуватися до виходу в поле. Як бачимо, несприятлива і морозна погода буде ще довго, проте сівбу ніхто не відміняв. За словами начальника головного управління агропромислового розвитку обл-держадміністрації Олександра СЛОБОДЯНЮКА, перший вихід у поле планують розпочати в кінці третьої декади березня. “Не радує нас ситуація і з відсутністю державного та місцевого бюджетів. Звичайно, що усіх потрібних коштів у нас немає, проте ми ведемо переговори із банками. Із необхідних для посівної кампанії 400 мільйонів гривень маємо 290, ще 110 мільйонів - шукатимемо”, - говорить Олександр Іванович.

Головний аграрій області розповідає, що на сьогодні потреба у насінні ярих зернових та зернобобових культур 100-відсотково забезпечена. На 95 відсотків готова до виходу в поле сільгосптехніка, остаточно її приведуть до ладу вже до кінця цього тижня.

Неабияк втішений пан Слободянюк підживленням озимих культур: “Якби знову не випав сніг, ми б і надалі продовжували свою роботу в полі. Цьогоріч за підживленням ми вийшли на кращий рівень, ніж минулого, озимий ріпак обробили на площі у п’ять тисяч гектарів”.

Наразі практично всі сільгосппідприємства області почали закуповувати паливно-мастильні матеріали. Зокрема, дизельним пальним Рівненщина забезпечена лишень на 25 відсотків. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів “Про заходи щодо забезпечення сільгосптоваровиробників нафтопродуктами для проведення весняно-польових робіт у 2010 році” для області передбачено 1025 тонн дизпалива та 1585 тонн бензину за пільговими цінами.

Засобами захисту область забезпечена приблизно на 40 відсотків, мінеральними добривами - так само. Тож на оброблення перших площ посівних вистачить.

“Сьогодні проводиться закупівля аміачної селітри у “Рівнеазоту”. Ціна дещо зависока - 2,301 гривні за тонну, тоді як урядовий меморандум із “хіміками” передбачає ціну, не вищу від 2,250 гривні”, - говорить пан Слободянюк. Наші аграрії залучаються підтримкою ТзОВ “УкрТехноФос”, де також закуповують мінеральні добрива.

18.03.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 18.03.2010p. 
На головну сторінку