Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №441 від 25.03.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Призначення

Рівненщиною керуватиме Василь Берташ

Рівненщиною керуватиме Василь Берташ

19 березня Рівненщиною почав офіційно керувати Василь Берташ - голова Рівненської обласної організації Партії регіонів. На представлення нового голови ОДА зібралися мало не всі відомі у регіоні громадські та політичні діячі, депутати, керівники підприємств. Спеціально приїхали віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко та екс-очільник Рівненщини, народний депутат України Віктор Матчук.

- Сьогодні ситуація в країні докорінно змінилася - відновлено вертикаль влади, - запевняв присутніх Сергій ТІГІПКО. - Адже без цього просто неможлива ефективна робота в напрямку розвитку регіону та держави в цілому. Становище, в якому опинилася Україна, вимагає від кожного з нас повної самовіддачі на ввіреному посту.

І тому, особливо зважаючи на досвід Василя Михайловича як першого заступника голови ОДА, Тігіпко впевнений, що пан Берташ гідно впорається із покладеним на нього завданням керівника області. Віктор Матчук, який, до речі, пророкував губернаторство Василю Михайловичу ще під час свого звільнення з посади, пообіцяв всіляко сприяти розбудові нашого краю і лобіювати інтереси регіону у Верховній Раді.

- Головне - повернути довіру людей до влади та розробити програму виходу з кризи, - зазначив під час свого першого на посту керівника області виступу Василь БЕРТАШ. - А відтак знищити корупцію на усіх рівнях.

Не забарилися і кадрові призначення. За кілька днів з приставкою в.о. у облдержадміністрації почали працювати соратники пана Берташа: Анатолій Юхименко - першим заступником, Олексій Губанов, Юрій Кічатий та Володимир Новак - заступниками. Групу радників голови облдержадміністрації очолив Олександр Чуприна.

Воно і зрозуміло: нова влада - нові люди. Тим більше, що Василь Берташ і не приховував, що має свою, перевірену часом і справою команду. Однак пообіцяв, що, попри це, професіонали “старого дивізіону” лишатимуться на своїх робочих місцях.

- На посаді голови Рівненської ОДА Василь Берташ працюватиме на розбудову області та поліпшення життя її мешканців, - переконаний народний депутат України Микола ШЕРШУН.

Відступ…

Василь Михайлович Берташ став п’ятим головою обласної державної адміністрації в новітній історії Рівненщини. Для того, аби зрозуміти, з якими проблемами йому доведеться стикнутися, потрібно зазирнути на два десятиріччя назад. Тоді в СРСР керувала Комуністична партія. В областях головним “господарем” був перший секретар обкому КПРС. Він відповідав за все - від виконання плану по виробництву мінеральних добрив - до забезпечення шкільних їдалень молоком. До речі, не лише відповідав, але й мав важелі впливу на усі без винятку сфери життя регіону. Так було. З кінця 80-х років влада в області стала переходити від партійних органів до господарських. Ними на той час були облвиконкоми.

Після 24 серпня 1991 року єдиним керівним органом стали облвиконкоми, які за деякий час перетворилися в обласні державні адміністрації. Однак структура нових регіональних органів влади суттєво не змінилася. В той же час відбулася тотальна приватизація та роздержавлення. Таким чином старі методи керівництва вже за перші роки незалежності пішли в минуле. Сьогодні ОДА є органом, який керує областю, але перебуває в залежності відразу від трьох центрів впливу: Адміністрації президента (губернаторів призначає та звільняє голова держави), Кабінету міністрів та обласної ради.

Головною складністю для губернатора є знаходження компромісу між цими гілками влади, особливо враховуючи той факт, що не завжди їх інтереси співпадають. Додаткового навантаження додає те, що за чинного президента Віктора Януковича віддали свої голоси близько 20 відсотків виборців області, які прийшли в другому турі на дільниці. Нагадаємо - губернатора призначає президент, і зрозуміло, що саме його лінію в області і повинен проводити та відстоювати голова ОДА. Якщо до цього додати розклад сил в обласній раді, то ситуація стане ще заплутанішою. Більшість в обласному парламенті мають сили, які аж ніяк не симпатизують місцевим “регіоналам”, лідер яких, Василь Берташ, займає кабінет на шостому поверсі колишнього обкому КПРС...

Треба віддати належне новому губернатору. Він має великий досвід роботи в адміністрації, був першим заступником Миколи Сороки, народним депутатом, досить вдало керує обласною організацією Партії регіонів. Люди, які добре знають Берташа, ставляться до нього з повагою, як до розумного політика та досвідченого господарника. Все це дозволяє сказати, що до керівництва областю Василь Михайлович підготовлений добре. Йому доведеться також серйозно лобіювати інтереси області в центральних органах влади, хоча тут можуть суттєво допомогти наші земляки - народні депутати Віктор Матчук, Микола Шершун, Павло Сулковський і той самий Микола Сорока. В умовах кризи та неминучого скорочення бюджетних витрат зробити цей процес для області хоча б трохи менш болючим буде губернатору, навіть такому сильному, як Василь Берташ, без допомоги “рівненського лоббі”, дуже важко. Отож побажаємо успіхів новому керманичу області в його складній діяльності.

Біографія

Берташ Василь Михайлович

Народився 7 січня 1961 року в с. Лісове Рокитнівського району Рівненської області.

Освіта вища. Закінчив Рівненський сільськогосподарський технікум (1980 р.), факультет промислового та цивільного будівництва Українського інституту інженерів водного господарства за спеціальністю “інженер-будівельник” (1985 р.).

Працював робітником Мирогощанського радгоспу-технікуму (1979 р.), техніком-будівельником (1980 р.), інженером-будівельником колгоспу ім.Горького (с.Романів Волинської області, 1985-1987 рр.), головним інженером Клеванського промкомбінату, начальником ремонтно-будівельного управління Рівненського облмісцевпрому (1987-1988 рр.), начальником дільниці “Рембудмонтаж” ВО “Горинь” (1988-1990 рр.), головою кооперативного підприємства “Рембудмонтаж” (1990-1993 рр.), головою ТзОВ підприємства “Рембудмонтаж” (1993-1998 рр.), генеральним директором українсько-польського підприємства “РЕМРОЛ” (1992-1998 рр.), начальником УКБ Рівненської ОДА (1998 р.), заступником голови Рівненської ОДА (1998-2002 рр.), першим заступником голови Рівненської ОДА (2002-2005 рр.).

Обирався депутатом облради (2002-2006 рр.). У 2006 році обраний народним депутатом України. Голова Рівненської обласної організації Партії регіонів. Президент Рівненської громадської організації “Асоціація більярдного спорту”. Голова опікунської ради “Школа безпеки та виживання”.

25.03.2010Володимир КОНЄВ Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 25.03.2010p. 
На головну сторінку