Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №442 від 01.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Міжнародне життя

Франція зацікавилася Рівним

Франція зацікавилася Рівним

Днями Рівне вперше відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Французької республіки в Україні Жак ФОР. Візит високопоставленої особи відбувся в рамках тижня Франкофонії в обласному центрі. Посол встиг поспілкуватися зі студентами, і, як наслідок - пообіцяв сприяти розвитку вивчення французької мови та подорожам рівненських студентів до Франції.

- Франція є однією з країн Європейського Союзу, до якого ми хотіли б долучитися, - наголосив міський голова Володимир ХОМКО під час своєї зустрічі з Жаком Фором та пообіцяв всебічно підтримувати потенційних французьких інвесторів, створювати їм сприятливий інвестиційний клімат.

- У нас є хороші комунікації, відповідні природні ресурси, достатня кількість університетів, недорога робоча сила, - розповідав Володимир Хомко про переваги обласного центру представникам французької делегації.

З метою подальшого налагодження контактів та продовження співпраці в економічній сфері заступник міського голови Андрій Філін пообіцяв запросити бізнесменів із Франції на економічно-інвестиційний форум, проведення якого заплановане у Рівному.

Якщо економічні відносини нашого міста з Францією перебувають на стадії розвитку, то культурні та освітянські зв’язки налагоджені давно і вже встигли стати традиційними.

За словами заступника міського голови Галини КУЛЬЧИНСЬКОЇ, хор “AVE MARIA” Палацу дітей та молоді співпрацює із хором і оркестром коледжу “Жан Мулен” м.Сен-Назер (Франція), а дитяча музична школа №2 підтримує дружні стосунки з хором “Du Guers” з міста Ле Понт де Бовуазон (Савойа, Франція).

Також відбуваються обміни вчителями та учнями навчальних закладів, літературою, налагоджено листування тощо. Вчителі французької мови беруть активну участь у таких міжнародних українсько-французьких програмах та проектах за підтримки Посольства Франції в Україні, як освітній проект “Французька мова як друга іноземна”, “Французька весна в Україні”, програма обмінів “Україна - Франція”.

Окрім цього, з травня 2009 року відділ міжнародних зв’язків співпрацює з Посольством Франції щодо налагодження партнерських зв’язків з містом Гренобль.

Тож Надзвичайний і Повноважний Посол Французької республіки в Україні Жак Фор пообіцяв сприяти не лише становленню економічної співпраці, але й культурно-освітянським обмінам, а також допомогти у пошуку французького міста-партнера для Рівного.

Під час тижня Франкофонії у Рівному пройшли концерти французької співачки Ізабель Важри, практичні майстер-класи французької мови, та, вже традиційний, фестиваль франкомовних фільмів “Світ Кіно”.

Нагадаємо, що фестиваль “Франкофонія” у Рівному проходив вже втретє. Метою фестивалю є сприяння захисту французької мови, підтримка миру, демократії, прав людини, а також розвиток економічної співпраці між усіма країнами світу.

01.04.2010Надія ПАНАСЮК Катерина ЛАВРЕНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 01.04.2010p. 
На головну сторінку