Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №442 від 01.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

Василь Берташ бореться за бюджет

Новий губернатор Рівненщини Василь БЕРТАШ зізнався, що, незважаючи на свій професійний досвід, перші дні роботи видалися йому важкими. Через економічну кризу в країні, у нас теж з’явилося багато проблемних питань, на кшталт фінансування програм, наповнення бюджету та роботи підприємств.

- Ніякого особистого життя, - посміхаючись, підсумував свій перший тиждень на посаді очільника краю Василь Михайлович.

Сьогодні на порядку денному голови ОДА кілька пріоритетних завдань. По-перше, затвердити у Мінфіні бюджет області, який, до речі, схудне на 20 відсотків. Однак контрольну цифру пан Берташ відстоюватиме до останнього. “У подальшому ми маємо жити за свої кошти, за інвестиції, які надходять в область. Цей напрямок у свій час добре напрацював мій попередник”, - зазначає губернатор. Зараз 3 мільярди гривень потрібно для життя Рівненщини, ми здатні заробити лише мільярд. Все решта - дотації.

По-друге. Оскільки наповнення бюджету залежить від іноземних інвестицій, область має усіляко сприяти їх налагодженню. У цьому році підготовлено 5 проектів на 250 мільйонів доларів, які передбачають залучення 1200 працівників. У найближчій перспективі - це початок роботи підприємства “Країна смаку” у с.Бугрин, яке спеціалізуватиметься на виготовленні заморожених напівфабрикатів. Вартість проекту - 10 мільйонів євро та 500 робочих місць.

Крім цього, тривають перемовини із китайцями. Вони хочуть у Дубровицькому районі зробити митний склад та відкрити виставкому залу товарів народного вжитку.

По-третє, відновлення роботи ради підприємців. Це дозволить адекватно реагувати на проблеми бізнесу та сприяти їх налагодженню.

Кадрові питання також не оминули увагою. “Доводжу до відома, що на 2-й квартал цього року видатки на утримання одного державного службовця становлять 9 гривень. У цю суму входять відрядження, канцелярія, телефонний зв’язок тощо”, - резюмував Василь Берташ і додав, що наразі заправляє авто з власної кишені.

Що ж до ротацій у кабінетах, то журналістів запевнили, що ситуація 2004 року, коли всіх фахівців одночасно звільнили через їх політичні погляди, не повториться. Наприклад, Василь Михайлович задоволений роботою голови Володимирецької райдержадміністрації Володимира Ткачука і звільняти його не планує. Однак навіть якщо ротація таки буде, кожному фахівцю знайдуть місце роботи. Рейтинг чиновників визначатимуть за допомогою соціології, яку проводитиме наймана організація. Скорочення не прогнозується, оскільки минулоріч з адміністрації вже пішло 20 відсотків працівників.

Крім цього, протягом двох місяців при адміністрації працюватиме безкоштовна гаряча лінія (69-53-51) і кожна людина, звернення якої свого часу ігнорували чи вимагали за рішення хабар, може про це повідомити. Інформацію обов’язково перевірять і приймуть рішення щодо доцільності роботи такої людини.

Таким чином Василь Берташ спробує ліквідувати корупцію, яка “живе” на усіх рівнях і у всіх структурах.

01.04.2010Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 01.04.2010p. 
На головну сторінку