Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №442 від 01.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Свято наближається

Недалечко - червоне яєчко!

Недалечко - червоне яєчко!

От ми й дочекалися Великодня. Отже, доведеться почаклувати на кухні, щоб порадувати своїх близьких смачненькими домашніми стравами. Випікання паски, фарбування яєць, запікання м’яса - все це вже давно стало доброю традицією українських газдинь.

Випікання паски - справжнє таїнство. Досвідчені господині присвячують цьому дійству цілий день і намагаються дотримуватися певних правил.

Найкраще пекти паску в четвер та суботу. Вважається, що коли міситься і виробляється тісто, у хаті не має бути сторонніх очей. Цього дня не можна нічого позичати, тобто віддавати з хати.

У піч (чи духовку) паски садять із молитвою “Христос Воскрес!” та хрестять. А ще примовляють: “Щоб діти росли такі здорові й гарні, як паска”.

Паска

Необхідні продукти: 0,5л молока, 75г дріжджів, 8-10 шт. яєць, 150г масла вершкового чи маргарину, 0,5кг цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 9 скл. борошна, 1,5 ч.л. солі (без верха).

Спосіб приготування: опара: у теплому молоці розвести дріжджі, додати 1 ст.л. цукру і 2 склянки борошна, розмішати і поставити підніматися в теплому приміщенні до збільшення утричі.

Відділити білки від двох яєць (для прикрашання готових пасок) і поставити у холодильник.

Розтерти жовтки і решту яєць з цукром і сіллю, додати до опари і розмішати. Всипати, розмішуючи, борошно, і замісити некруте тісто. Накрити чистим рушником і поставити у тепле місце.

Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвічі-утричі, розтопити масло, додати у нього ваніль і влити у тісто.

Гарненько вимісити і дати ще раз підійти.

Формочки густо змастити олією. Руки також змастити олією. Набирати і відривати руками шматки тіста і викладати у форми (до половини їхньої висоти). Прикрити формочки рушником і дати підійти паскам до верху форм.

Ставити форми в гарячу духовку і випікати 15-25 хвилин, залежно від розміру форм.

Дістати, дати охолонути, накривши рушником. Акуратно дістати з формочок.

Холодні білки збити з 2 ст. ложками цукру на густу піну. Обмазати білковим кремом верх пасок і притрусити за бажанням різнокольоровим пшоном чи спеціальною посипкою.

Оселедець - на різні смаки

До Великодня ще є час, щоб замаринувати оселедця. Отож, купіть на ринку кілограм заморожених оселедців. Удома розморозьте і почистіть, залийте на півгодини холодною водою (вона “витягне” кров). Можна маринувати з головами чи без, з хребтами або філе, порційними шматками чи смужками. Рецепти - на 1 кг риби.

У томатній заливці

Потрібно: 4 ст. ложки томату, 4 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі, 1 ч. ложка перцю, півсклянки рафінованої олії.

Підготовлений оселедець залити цією сумішшю на добу. Можна перекладати шарами нарізаної цибулі.

У майонезі

Потрібно: 1 склянка олії, 100г оцту, 2 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка меленого перцю.

Залити порційні шматки цією сумішшю на добу.

Маринований

Потрібно: 0,5л води, 2-3 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру.

Закип’ятити і додати 1,5 ст. ложки оцту. Вкинути прянощі, охолодити. Залити рибу, зверху додати 1 скл. олії.

Радісних і смачних вам Великодніх свят!

01.04.2010



Рівне-Ракурс №10 від 01.04.2010p. 
На головну сторінку