Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №443 від 08.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З людьми і для людей

“Здорові діти - здорова нація!”

“Здорові діти - здорова нація!”

Спортивний меценат, депутат Рівнеради Олександр НЕСТЕРУК про проблеми розвитку дитячо-юнацького спорту в Рівному

Приємно радує око рівнян і гостей міста двір будинків Соборна, 261, 263 у Рівному. Колись засмічений та весь у заростях торік, напередодні Дня захисту дітей, він перетворився у чудовий спортивно-ігровий майданчик, який став справжньою окрасою всього мікрорайону Ювілейний. Тут встановлені баскетбольні щити, натягнута волейбольна сітка, наполовину вкопані в землю автомобільні шини, аби діткам було де пострибати. Поруч - гойдалки, пісочниця, дерев’яні будиночки. І все це зроблено за ініціативою і на кошти депутата Рівнеради від Блоку Юлії Тимошенко, адміністратора ТзОВ “Ринок” Олександра НЕСТЕРУКА (на фото).

Без перебільшення, нове місце розваг надзвичайно подобається малечі. З ранку до пізнього вечора тут не вщухають дитячі голоси, які переповнюють радістю батьківські серця. Тепер мешканці цього і прилеглих будинків знають, куди можна привести своїх дітей, не хвилюючись за їх безпеку. “Я надзвичайно щас-ливий, - зізнався депутат, - що мені вдалося здійснити свою мрію - подарувати дітям спортивно-ігровий майданчик”.

“Найбільше задоволені були діти”

- Олександре, Ви відомі в місті своєю меценатською діяльністю у сфері розвитку дитячо-юнацького спорту. Що спонукає Вас до цього?

- Я тривалий час займався важкою атлетикою, ходив чотири роки у школу боксу “Трудові резерви”. Звичайно, грав і в футбол, і в баскетбол. Зараз я та мої друзі, люди старшого віку, граємо у вихідні в баскетбол на спортмайданчику ЗОШ № 23, потім ідемо в басейн, сауну. Як колишньому спортсмену, мені дуже хочеться, аби дитячий та юнацький спорт - нема різниці, чи це футбол, баскетбол, бокс, кікбоксинг або щось інше - розвивався і мав певний потенціал у Рівному. У нашому місті дуже високий рівень підготовки підлітків по плаванню - вони досягають у цьому виді спорту високих результатів на всеукраїнських змаганнях.

Також великий потенціал рівненської школи кікбоксингу. Хоча й кікбоксинг не є олімпійським видом спорту, проте останнім часом його популярність із кожним днем зростає. Вже йдеться про те, щоб на 31-х літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро у 2016 році цей вид єдиноборств був уведений в олімпійську програму. Тож у наших чемпіонів є всі шанси, щоб представляти Україну у Бразилії.

Вже зараз на Рівненщині, за словами головного тренера з кікбоксингу Рівненського центру бойових мистецтв “Будокан” Ростислава Саєнка, цей вид спорту переживає справжній бум. Він зачепив і нашу сім’ю: мій молодший син займається кікбоксингом під керівництвом Ростислава Саєнка та Олега Германа. Серед кращих рівненських кікбоксингістів - Роман Мариш, ведучий Радіо Трек: у 2009 році він зайняв друге місце на чемпіонаті світу з кікбоксингу. Це - велика заслуга тренерів і самого спортсмена. До речі, до десятиріччя “Будокана” був знятий 20-хвилинний фільм, я був одним зі спонсорів його створення.

- Ви неодноразово були ініціатором та меценатом різних дитячих змагань, зокрема, популярного футбольного турніру “Кубок майбутніх чемпіонів” серед учнів п’ятих класів. Розкажіть про історію його народження.

- Ініціаторами турніру виступили заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, відомий журналіст, засновник газети “Рівне вечірнє” Микола Несенюк та я. Ідею його проведення підказав Галині Григорівні Микола Іванович, а вона вже запропонувала мені спільно попрацювати над організацією змагань. Загалом у турнірі, що був одним із перших в Україні, взяли участь 34 загальноосвітні навчальні заклади міста. Найбільше задоволені були діти. Батьки п’ятикласників гаряче вболівали й аплодували. Звичайно, були перемоги і поразки - все, як у дорослому спорті. Для діток дуже важливо зарекомендувати себе з позитивної сторони, показати свої здібності. Вони сповна викладалися на футбольному полі у боротьбі за призи, а коли їх нагороджували, у них від щастя горіли очі. Як меценат і колишній спортсмен, я відчув велику радість за подаровану долею можливість запалити в дитячих очах іскрину любові до спорту, жагу до перемоги.

У нагородженні переможців взяли участь міський голова Рівного Володимир Хомко, заступник міського голови Галина Кульчинська, відомий журналіст Микола Несенюк та спеціальний гість турніру - капітан київського “Динамо” Тарас Михалик. Невдовзі на сесії Рівнеради Володимир Хомко пообіцяв, що “Кубок майбутніх чемпіонів” стане у Рівному традиційним і буде проводитися щорічно.

“Нам є з кого брати приклад”

- Гадаю, що Рівне чекає велике спортивне майбутнє, якщо вдасться побудувати Палац спорту на Макарова.

- Дуже хотілося , аби цей проект було втілено в життя - і чим скоріше, тим краще. Нам є з кого брати приклад. Минулого року депутати облради та міськради ознайомилися зі спортивними спорудами Білорусі. Після екскурсії до Бреста та Пінська і побаченого там ми мріємо про сучасний Палац спорту і в Рівному. Нас вразили масштаби державної підтримки спорту у Білорусі. Там виділяються значні бюджетні кошти на будівництво дитячих спортивних шкіл та великих палаців спорту. Зокрема, у Бресті ми відвідали Льодовий палац, де якраз відбувався перший хокейний поєдинок. Вразила кількість людей, які прийшли у палац - спортсменів і вболівальників. Нас вразили чудові басейни, футбольні та міні-футбольні поля зі штучним покриттям, баскетбольні та волейбольні майданчики.

Та найбільше враження на рівнян справив Брестський обласний центр олімпійського резерву “Вікторія” - спортивне серце міста. Повністю спорткомплекс побудували у 2006 році і відразу ж його визнали кращим об’єктом року Білорусі. Тут дві великі спортивні зали, сучасні тренажерні зали, сауни, роздягальні, столи для тенісу та більярду. А на пересувних трибунах одночасно може вміститися понад чотири тисячі глядачів. Навчається у “Вікторії” майже тисяча дітей, а обслуговують центр лише вісімдесят працівників.

Не менше вразив нас Пінськ. У звичайному районному центрі при Поліському університеті зробили величезний спортивний комплекс. Якби такий комплекс (а це два стадіони - великий і малий - зі штучним покриттям, два плавбасейни, офісні та побутові приміщення) побудувати в Рівному, то це був би один із кращих спорткомплексів у обласних центрах України.

Маючи таку чудову базу, рівненські спортсмени змогли б достойно представляти наше місто на спортивних аренах України і світу. Але про це можна тільки мріяти. Поки що доводиться підтримувати спортивні таланти власними зусиллями і власними коштами. Так, коли Роман Мариш їхав на чемпіонат світу в Іспанію, підтримав його фінансово. Я бачив, що він їде перемагати. І Роман дійсно доклав максимум зусиль для перемоги - привіз із Мадрида срібну медаль.

“Усе доводиться робити за власні кошти”

- Чи зросли можливості Вашої меценатської діяльності після того, як Ви стали депутатом Рівнеради?

- Безперечно, працюючи депутатом міської ради, я значно розширив коло ділових знайомств, знайшов нових друзів. До мене часто звертаються небайдужі до дитячо-юнацького спорту люди, зокрема бізнесмени, з пропозиціями надати допомогу, в тому числі і фінансову, спортивним клубам. Адже вони бачать великий позитив у тому, що дитячі спортивні заклади залучають юне покоління до здорового способу життя. На жаль, у нас ще мало спортивних майданчиків в мікрорайонах міста, біля будинків. Сьогодні, коли немає державного бюджету і, відповідно, не затверджений міський бюджет, усе це доводиться робити за власні кошти і власними силами. Але можна, звичайно, зробити набагато більше, якщо мені допомагатимуть люди, які відчувають свою відповідальність за майбутнє країни. Здорові діти - здорова нація!

- Олександре, Ви чимало зробили для розвитку дитячо-юнацького спорту у нашому місті. Що плануєте робити далі?

- Пріоритетним на сьогодні є бажання займатися благодійністю. Я виступив меценатом багатьох футбольних турнірів - “Шкіряний м’яч”, “Кубок майбутніх Чемпіонів”. Саме за останній проект був нагороджений у номінації “Гордість міста” (як найкраща благодійна акція). У подальших планах - створення за підтримки тренерів футбольного клубу із символічною назвою - “Авангард”. Цей клуб працюватиме на базі ЗОШ № 26, яка спеціалізується з футболу. Зараз розробляються положення і статут, уже сформована футбольна команда, яка виступатиме у другій лізі області. Звичайно, все фінансування лягає на мої плечі. Я вже закупив спортивну форму, замовив виготовлення номерів та дизайнерську розробку емблеми клубу, яка, гадаю, ностальгічно нагадуватиме рівненським фанам старшого віку про їхню молодість.

На майбутнє є цікава ідея - зробити документальний фільм про історію рівненського футболу і видати гарну книжку про його минуле і сучасне. У нас дуже багато людей вболіває за футбол, за те, аби підняти “Верес” з колін. Та негаразди в економічному житті країни - не найкращий час для відродження футбольної слави нашого міста. Але мета поставлена, тож є надія її досягти.

“Я переконаний: щоб зменшити кількість правопорушень, скоєних підлітками, необхідно з маленького віку забезпечити дітям цікаве дозвілля та умови для занять спортом. Коли дитина буде займатися спортом і мати бодай маленький результат, це врятує її від цигарки, пива і наркотиків. Вона буде вважати себе особистістю. Безумовно, один із перевірених й ефективних способів боротьби зі шкідливими звичками - залучити дити-ну до будь-якого виду спорту”.

Олександр НЕСТЕРУК

До теми

Олексій ГУБАНОВ, в.о. заступника голови Рівненської облдержадміністрації:

- Будь-яка меценатська благодійна діяльність - це супер. Якщо люди розуміють, що вони можуть допомогти і допомагають іншим - це просто супер. Особливо, якщо це стосується дитячо-юнацьких спортивних шкіл, якщо це стосується спорту. Такі речі треба підтримувати.

Олексій ХМИЛЕЦЬКИЙ, перший заступник міського голови Рівного:

- Спортивний меценат Олександр Нестерук - сам спортсмен і веде активний спосіб життя, цінує власне здоров’я і дбає про здоров’я людей. Звичайно, міська влада всіляко йому допомагає. Коли Нестерук звертається і до міського голови, і до заступників міського голови, і до начальника управління ЖКГ, відповідна реакція є. Робили б усі народні обранці таку справу - рейтинг депутата піднімався би значно вище. Наслідком спортивного меценатства Олександра Нестерука є зміцнення здоров’я нації, здоров’я підростаючого покоління, витягування підлітків із підвалів, де вони невідомо чим займаються, та залучення їх до спорту. Він постійно генерує нові ідеї, які і міський голова, і я сприймаємо “на ура”.

Тарас МИХАЛИК, капітан “Динамо” (Київ):

- Я дійсно вражений турніром, який відбувся у Рівному. Матчі були дуже цікаві та безкомпромісні, діти боролися майже по-дорослому. Напевно, на трибунах не було жодного байдужого глядача. Такі турніри вкрай потрібні. Я вперше виступив у змаганнях, коли мені також було десять років - подібний турнір проходив у Луцьку і дуже допоміг мені визначитися зі своїм майбутнім у футболі.

08.04.2010Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 08.04.2010p. 
На головну сторінку