Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №443 від 08.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Об’єктивна оцінка

Країна під час кризи вистояла тому, що Тимошенко працювала

“В усьому винна Тимошенко” - раз по раз повторюють в уряді Януковича та Азарова, щоби замаскувати власну неспроможність керувати економічними процесами та підтримувати належний рівень життя громадян. Але саме завдяки роботі Тимошенко-прем’єра, нинішня влада Партії регіонів отримала країну без соціальних боргів та економіку, що вже відновила зростання після кризи.

- В Україні є перші ознаки економічного відродження, - заявив представник МВФ Макс АЛЬЄР. Він пояснив, що це стало можливим завдяки стабілізації економіки та співпраці уряду Тимошенко з міжнародними інститутами. Оцінюючи зроблене прем’єром Тимошенко, слід пам’ятати, що більша частина терміну її урядування припала на час, коли світова фінансова криза завдала потужного удару економіці України. Тож Тимошенко відклала свої реформаторські плани, бо треба було рятувати країну: першу з низки антикризових програм було ухвалено ще 17 жовтня 2008 року. Кризі дали серйозну відсіч, і сьогодні вже є результати: в січні - лютому 2010 року ріст економіки становив 8,8% до аналогічного періоду 2009 року.

Тимошенко не стала перекладати наслідки кризи на плечі простих людей, як це зробили у деяких інших країнах, де істотно зменшили пенсії та соціальні виплати. Натомість, нині уряд Януковича-Азарова розпочав свою діяльність із затримки пенсій та відмови від обіцяного підвищення соціальних стандартів. Тимошенко, працюючи в кризу, жодного разу не допустила затримок чи невиплат бюджетних зарплат, пенсій, соціальної допомоги. Вона також категорично відмовилася від ідеї збільшення пенсійного віку, урізання пенсій працюючим пенсіонерам та підвищення комунальних тарифів для населення.

Як зазначає Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень, уряд Тимошенко працював ще й у непростих політичних умовах, коли їй спільно протидіяли Президент, парламент, Нацбанк. Україна взагалі має дуже обмежені можливості протидії будь-якій кризі - через хронічну нереформованість економіки. Але, каже експерт, “завдяки антикризовим діям Тимошенко, 2009 рік країна в цілому протрималася: вчасно робились соціальні виплати, працювала підтримка промислових галузей, не відбулося фінансового колапсу”. Під час кризи будь-який відповідальний уряд діяв би так само, як уряд Тимошенко - стверджують фахівці.

“В Україні існує сумна тенденція - звинувачувати попередників”, - зазначає Сергій Кисельов, експерт Школи політаналітики Києво-Могилянської академії. Ситуація складна, але порівняно з Грецією або країнами Балтії, Україна виглядає стабільно - каже експерт. Урядові Тимошенко вдалося уникнути стрімкого зростання безробіття, зберегти банківську систему. У галузях, які працюють на внутрішній ринок, падіння було не таким значним, як в експортних галузях, аграрний сектор взагалі давав приріст виробництва та високі врожаї.

Через глобальну кризу в Україні найбільше постраждали ті галузі, які орієнтувалися на експорт - металургія, хімічна промисловість, машинобудування. Спад загрожував, зокрема, катастрофічним скороченням робочих місць. Але Тимошенко вчасно запровадила програми із підтримки виробництва - і Україні вдалося уникнути масового безробіття. А обсяги експорту наприкінці 2009 року вже складали 12,2 млрд. дол., що співставно із докризовими часами.

Уряд Партії регіонів отримав від попередників, яких віннині так затято критикує, країну без боргів по бюджетних зарплатах, пенсіях, соціальних виплатах. Вперше Україна також не має газової заборгованості перед Росією. Натомість державні запаси газу сягають 27 млрд. куб. м. За часів Тимошенко було “піднято з колін” (на які свого часу їх поставили урядовці того ж Януковича) високотехнологічні галузі. Україна також повернула собі належне місце на міжнародному аграрному ринку: стала третім за потужністю (після США та ЕС) експортером зернових.

Нині, підім’явши під себе Конституцію, команда Партії регіонів розставляє “своїх людей” по всій владній вертикалі - тобто, має всі важелі впливу на ситуацію в економіці. І що люди з того бачать? Бачать, що почалися розмови про збільшення пенсійного віку, про “необхідність” підвищувати платню за газ та тепло, а соціальні стандарти натомість “заморозити”. При цьому нинішня влада сама шалено боїться критики - а відтак і поновлює негласну цензуру у ЗМІ. Та хіба можна приховати, що в уряді олігархів та комуністів просто немає професіоналів, які дбали би про інтереси країни та людей?

08.04.2010Олена КЛИМЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 08.04.2010p. 
На головну сторінку