Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №227 від 16.02.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Є ідея!

Чому в старих котельнях крутяться здохлі коти?

Рівнянин Олексій Борисенко про альтернативне джерело енергії

- Зверніть увагу на старі котельні, які знаходяться в цент-рі міста, - говорить рівненський інженер-конструктор, дослідник-аматор Олексій Борисенко. - Димоходи замурували - і на тому все. Але ж їх можна використовувати, як альтернативне джерело енергії!

А чи знаєте ви, що в старих котельнях від тяги повітря предмети, які знаходяться всередині, злітають догори по димоходу і крутяться?

Мій знайомий працював колись на одній із котелень міста. Розповідав, як в одній із недіючих труб, висотою 50 метрів, навіть коти та щурі здохлі піднімалися вверх і довгий час там крутилися, - пригадує дослідник. - Таке явище відбувається внаслідок перепаду тиску, який утворює в трубі тягу й змушує предмети рухатися вверх. Пам'ятаєте відомий історичний факт: ще в минулому столітті у Петербурзі кидали в трубу агітаційні листівки, і вони розліталися по всьому місту. Таке явище вам ні про що не говорить?

- Цей фізичний закон можна використати в глобальних цілях - для утворення альтернативного джерела енергії, - продовжує дослідник. - Місто реально може зекономити на електроенергії, якщо втілить мій задум у життя, - переконує інженер-конструктор Борисенко. - Скажімо, можна застосувати винахід у під'їздах багатоповерхових будинків міста. Якщо у кожну шахту ліфта поставити вентилятор, який крутитиметься від тяги, він автономно буде виробляти електроенергію хоча б для освітлення під'їздів.

- А якщо звернути увагу на Чорнобильські градирні! Вони сьогодні стоять намертво, щораз нагадуючи нам про трагедію. Але я впевнений, їх можна експлуатувати без загрози виникнення екологічної катастрофи.

- У градирнях постійно є тяга, - продовжує пан Борисенко. - Якщо зверху прикріпити вентилятор, скажімо, від старого гелікоптера, він буде крутитися і давати енергію. За моїми підрахунками, з однієї градирні ми матимемо приблизно сотню кіловат на годину, а за добу - близько двох з половиною тисяч кіловат (!).

Тільки от, щоб втілити мій проект у життя, потрібні гроші на затвердження авторських прав і т.д. А я їх не маю, тому дарую цю ідею на благо всього людства. Дарма, що наші люди не вміють прислухатися. Наприклад, один японець ще за часів Радянського Союзу постійно купував наші журнали «Наука і життя» й черпав звідти ідеї радянських конструкторів, а потім реалізовував їх у себе на батьківщині. На цьому він заробив мільйони. А у нас повно ідей, які через байдужість, сумніви чи прорахунки не реалізовуються, - обурений Борисенко.

16.02.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 16.02.2006p. 
На головну сторінку