Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №444 від 15.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

Ігор КАТУЛЬСЬКИЙ: “У населення районних центрів і сіл має бути якісне водопостачання”

Ігор КАТУЛЬСЬКИЙ: “У населення районних центрів і сіл має бути якісне водопостачання”

На сесіях Рівненської обласної ради, які відбулися у другій половині минулого року і на початку 2010 року, депутати прийняли рішення про передачу на обслуговування підприємству “Рівнеоблводоканал” водопровідні мережі в Гощанському і Здолбунівському районах. Йдеться про села Симонівської і Копитківської сільських рад.

Про доцільність прийняття таких рішень та про майбутнє водопровідних мереж в районах ведемо розмову з виконуючим обов’язки директора РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал” Ігорем КАТУЛЬСЬКИМ.

- Ігоре Івановичу, на скільки були збільшені обсяги виробничої діяльності водопостачального підприємства після прийняття рішень про передачу додаткових водопровідних мереж? І що від цього, зрештою, матимуть мешканці сіл?

- У першу чергу зауважу, що подібні рішення Рівненської обласної ради приймалися з однією метою, - забезпечити населення сіл Симонів та Франівка Гощанського району якісними послугами водозабезпечення. До прийняття водопровідних мереж і водозабірних свердловин вищезазначених сіл на обслуговування нашим підприємством, існувало ба-гато проблем в їх експлуатації. Найбільшою проблемою було те, що при високій аварійності мереж роботи із ліквідації пошкоджень виконувалися несвоєчасно. Це, звісно, викликало справедливі нарікання з боку населення і невдоволення отриманням таких послуг із водозабезпечення. Адже мешканці сіл, працюючи у нелегких умовах на сільськогосподарському виробництві, не могли своєчасно отримати якісну питну воду.

Я наголошую на цьому тому, що хімічна і бактеріологічна складова видобутої води на місцевих водозабірних свердловинах не відповідала повною мірою нормативним документам, які регламентують якість питної води.

А от на обсяги виробничих потужностей підприємства “Рівнеоблводоканал” прийняття мереж і споруд вищезазначених сіл обох районів має дуже незначний вплив. Це надзвичайно мало порівняно з тими обсягами, які ми маємо на сьогодні.

Наразі “Рівнеоблводоканал” обслуговує 750 кілометрів лише одних водопровідно-каналізаційних мереж, водоводів і колекторів різних діаметрів. Потужність наших водозабірних свердловин дозволяє збільшувати видобуток питної води у 1,8 раза більше, ніж потребує сьогодні обласний центр. Такі ж резерви потужностей маємо і для водопідготовки питної води.

- Зрозуміло, що часу від дня прийняття рішень обласної ради минуло небагато, однак яких заходів у напрямку їх реалізації Ви вживаєте?

- У січні-лютому 2010 року в селі Франівка Гощанського району у водонапірній башті по вулиці Шкільній була змонтована фільтраційна установка. Це дозволило значно покращити якість питної води. Крім цього виконуються роботи із монтажу такої ж установки на другій водонапірній башті по вулиці Тополевій.

У цьому напрямку наше підприємство успішно співпрацює з науковцями кафедри водопостачання Національного університету водного господарства та природокористування. Ця співпраця дуже плідна і корисна для вирішення проблем, які з’являються під час експлуатації локальних водозаборів невеликої потужності.

Протягом чотирьох місяців успішно тривають роботи із реконструкції станції знезалізнення питної води у смт Гоща. Надзвичайно позитивним і стабілізуючим рішенням була заміна схеми водопідготовки і водоподачі питної води населенню районного центру на встановлення додаткової акумулюючої ємності - резервуару чистої води з монтажем

4-ох ємностей фільтраційних установок.

Вказані фільтраційні установки, розроблені за проектами науковців “водного інституту”, були виготовлені на вироб-ничих майстернях підприємства. До 80 відсотків обсягів вказаних робіт виконали працівники Горбаківсько-Гориньградського водозабору.

У липні поточного року, коли всі монтажні і пуско-налагоджувальні роботи із реконструкції вказаної станції будуть закінчені працівниками водопровідно-каналізаційної дільниці смт Гоща, стабільність і якість водозабезпечення районного центру суттєво підніметься.

- Ігоре Івановичу, чи є у Ваших планах на майбутнє подальше розширення діяльності “Рівнеоблводоканалу” в обласному масштабі?

- Варто зазначити, що вирішення подібних питань - прерогатива обласної ради і обласної державної адміністрації. Однак прийняття таких рішень ґрунтується, в першу чергу, на економічному, соціальному, техніко-побутовому стані відповідного населеного пункту. А підприємство “Рівнеоблводоканал” є лише виконавцем прийнятих рішень обласних владних структур і наші працівники намагаються сумлінно, добросовісно і якісно надавати послуги у водозабезпеченні жителям усіх населених пунктів, які ми обслуговуємо.

15.04.2010Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 15.04.2010p. 
На головну сторінку