Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №445 від 22.04.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

Ретельність чи легка недбалість?

Ретельність чи легка недбалість?

Надто ретельне прибирання завдає чи не найбільшої шкоди нашому імунітету. За недавніми дослідженнями у США в одній із бостонських дитячих лікарень діти, “заліковані” гіперопікою своїх батьків, змушені постійно приймати протиалергійні і протиінфекційні засоби, на ділі більш схильні до хвороб та алергій, ніж ті, які росли у менш стерильних умовах.

На перший погляд це нібито суперечить здоровій логіці, проте все пояснюється просто: якщо ви постійно живете пліч-о-пліч з мікробами, організм звикає до них і швидко виробляє засоби для самозахисту. Ви ніби вкладаєте з ними своєрідний “пакт про ненапад”: “живи собі у моєму домі, але не чіпай мою сім’ю”.

Проте якщо ви звикли відполіровувати до блиску квартиру, щоб усе сяяло і пахло лавандою, як у рекламних роликах, стабільність мирного співіснування з мікробами порушується.

Таким чином, імунітет ваш і ваших дітей вже не може виробляти необхідного захисту, і при першій же сутичці з мікробами діти відразу ж занедужують.

Hеобхідно у певному сенсі поважати право мікробів на існування. Адже постійне відбілювання всього, що можливо, не призводить у кінцевому результаті ні до чого. Hавпаки, це може бути дуже небезпечним. Ідейним і послідовним борцям проти мікробів варто нагадати: знищити всі на світі мікроби (ну, хоча б у власній квартирі) все одно ніколи не вдасться.

Поза тим, нам просто необхідно звикнути до мікробів, виробляти імунітет проти них, хоча б тому, що, приміром, лише наше тіло містить більшу кількість бактерій (переважно в органах травної системи), ніж число всіх клітин нашого організму! Саме тому фанатичне прагнення до повного знищення мікробів - абсолютно марне заняття, - адже вони оточують нас скрізь і всюди у величезній кількості!

Тому дивно виглядають різноманітні рекламні посилання, які розхвалюють антибактеріальні характеристики того чи іншого миючого засобу, адже ця побутова хімія у найближчий час може спричинити справжню екологічну катастрофу…

Відбілювач, наприклад, потрібно використовувати лише в дуже виняткових випадках, а зовсім не щодня, тому що він руйнує усе… доти, поки мікроби не навчаться звикати до його руйнівного впливу… І тоді буде набагато важче взагалі їх позбутися. Те саме стосується і антибактеріального мила та гелю.

Отже, обирайте самі – сяюча чистота та часті хвороби чи легка недбалість і міцний імунітет.

22.04.2010



Рівне-Ракурс №10 від 22.04.2010p. 
На головну сторінку