Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №448 від 13.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Їжа з яєчною шкаралупою смакує більше

Шкаралупа курячих яєць містить ідеальний кальцій, який легко засвоюється організмом, переконує Інтернет-видання “Ваше здоров’я”. Угорські дослідники - група біологів, медиків - працювали над виявленням корисних властивостей шкаралупи курячих яєць понад 10 років.

Практично кожному потрібен кальцій, причому саме такого складу, що є в курячій шкаралупі. Кожному, а дітям - особливо.

Нестача кальцію, а надто у кістках, - одне з найпоширеніших порушень обміну речовин. Це рахіт, викривлення хребта й зіпсовані зуби, недостатня міцність кісток у літніх людей. Порушення кільцієвого обміну часто супроводжується недокрів’ям, схильністю до застуди, алергії, герпесу на губах, зниженням опірності організму до радіації. Особливо відчувається нестача кальцію під час вагітності.

Виправити порушення обміну кальцію дуже тяжко, оскільки застосовувані у медицині препарати - хлористий кальцій, гіпс, крейда - погано засвоюються організмом.

Результати досліджень угорських вчених показали, що шкаралупа курячих яєць містить 90 відсотків кальцію карбонату і легко засвоюється організмом. У ній є ще й мідь, фтор, залізо, марганець, молібден, фосфор, сірка, кремній, цинк - всього 27 мікроелементів. Особливо кремній і молібден - на ці елементи дуже бідна наша повсякденна їжа, але вони необхідні для нормального перебігу біохімічних реакцій в організмі.

Склад яєчної шкаралупи збігається зі складом кісток і зубів, стимулює кровотворну функцію кісткового мозку, що особливо має значення в умовах радіаційного ураження.

Додавання до їжі подрібненої шкаралупи курячих яєць засвідчило її високу терапевтичну активність і відсутність будь-яких побічних дій, у тому числі бактеріального зараження. Щоправда, це не стосується шкаралупи качиних яєць, яка часто інфікована і застосовувати її заборонено.

Особливо корисна шкаралупа курячих яєць маленьким дітям, починаючи від одного року, бо в їхньому організмі процеси творення кісткової тканини відбуваються найінтенсивніше і потребують постійного надходження кальцію. Вона сприяє активізації кровотворення в кістковій тканині. Спостерігалося прискорене зцілення при ортопедичних захворюваннях: вроджений вивих стегна або остеопороз (розм’якшення кісток).

І в дітей, і в дорослих шкаралупа показана при ламкості нігтів і волосся, кровотечі з ясен, запорах, дратівливості, безсонні, астмі. Угорські лікарі дають такі рекомендації:

• обов’язкова шкаралупова профілактика у вагітних;

• обов’язково призначати дітям від 1 року до 6;

• бажано використовувати у підлітковому та юнацькому віці (до 19-20 років).

(Продовження в наступному числі “РР”)

13.05.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 13.05.2010p. 
На головну сторінку