Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №448 від 13.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Важливі дрібнички

Поради на щодень

Поради на щодень

Для зниження рівня радіації на робочому місці достатньо поставити поруч з комп’ютером звичайний кактус. Є думка, що його антирадіаційні властивості пояснюються еволюційною при-стосованістю цієї рослини до виживання.

Щоб зберегти шкіряний виріб до наступного сезону, шкіру протерти лимоном, потім змастити гліцерином, і можна ховати на літо у шафу.

Білий слід, який з’явився на полірованій поверхні меблів від того, що на неї поставили якийсь гарячий предмет, можна знищити, протерши його спиртом з рослинною олією. Терти треба чистою вовняною ганчіркою круговими рухами, доки пляма не зникне.

Кришталь та скляні вази знову заблищать, якщо їх прополоскати в розчині води з 2 ложками оцту і 1 ложкою солі.

Коміри піджаків і жакетів, забруднені через тривале носіння, змочіть водою, а потім старанно протріть щіткою, змоченою в нашатирному спирті, потім знову - мокрою ганчіркою.

Нове взуття протріть зсередини 3-відсотковим розчином оцту.

Лаковане взуття очищають від пилюки тампоном, змоченим у молоці і змазаним яєчним білком, і натирають до блиску фланеллю - при такому догляді лак не стовбурчиться і не тріскається.

Брюки, розірвані гострим предметом, не обов’язково зашивати: покладіть під розірване місце шматок такої ж тканини, змазаної яєчним білком (його потрібно лише крапля), і пропрасуйте з вивороту гарячою праскою.

Пляму іржі можна вивести з будь-якої тканини, якщо покласти на забруднену ділянку загорнутий у марлю або промокальний папір шматочок лимона і притиснути його праскою.

Одяг, забруднений жувальною гумкою, покладіть в холодильник. Але ненадовго - доки жуйка затвердіє. Тоді струсіть її, як засохлу глину.

Зелень довше збережеться, якщо її, попередньо промивши й просушивши на рушнику, скласти в скляну банку зі щільною кришкою і поставити в холодильник.

Якщо суп пересолений, зваріть в ньому 2-3 натерті на тертці картоплини, поклавши їх у марлю.

Щоб овочі швидше зварилися, треба потримати їх попередньо в невеликій кількості підсоленої води.

Жорстке відварене м’ясо стане м’яким, якщо після зняття з бульйону піни до нього додати столову ложку горілки.

Підпалини можна видалити за допомогою ріпчастої цибулі: розрізати голівку, протерти нею пляму і промити розчином миючого засобу.

Тупий ніж легше загострити, якщо попередньо протягом півгодини потримати його лезо в слабкому сольовому розчині.

Ножі необхідно тримати окремо від інших металевих предметів. Стикаючись з виделками, леза ножів швидко тупляться і потребують частого заточування.

Щоб у кімнаті був приємний запах, налийте кілька крапель парфумів або одеколону на вимкнену електролампу, потім увім-к-ніть її, і кімнатою одразу поширяться пахощі.

Нову сковорідку необхідно прокалити з жиром, а потім протерти сіллю.

При смаженні жир менше розбризкується, якщо сковорідку трохи притрусити сіллю.

Ювелірні прикраси зручно чистити шматочками оксамиту або вельвету. А потемнілі від часу золоті і позолочені вироби може освіжити сік цибулі. Натріть їхню поверхню, дайте висохнути. А через півтори-дві години сполосніть водою і дайте висохнути.

Окуляри не будуть запотівати, якщо їх протерти гліцерином.

Якщо “блискавка” на гаманці або сумці почала погано застібатися, потріть її шматочком свічки.

Ключ, який важко обертається в замку, потрібно потерти воском або милом.

Міцний розчин оцту, (1 ст.л. на 1 склянку води) знімає плями зі скла і дзеркал, надає блиску позолоченим дерев’яним рамам, допомагає вичистити ванну, раковину, емальовану каструлю.

13.05.2010



Рівне-Ракурс №10 від 13.05.2010p. 
На головну сторінку