Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №450 від 27.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Задній прохід

Задній прохід

…Ніяково переступити поріг лікаря, хоча дошкуляє невимовний фізичний біль, через який не можна ні сидіти, ні ходити, ні виконувати будь-яку роботу. Про їжу та туалет навіть не згадується. Натомість, хворі заздрять тим, хто спокійно спускає воду в унітазі, випорожнивши кишківник. Коли фізичні та моральні страждання сягають апогею, лише тоді хворий із парапроктитом звертається до лікаря. А тим часом, без своєчасного лікування наслідки можуть бути найгіршими.

Парапроктит - це гостре або хронічне запалення жирової клітковини навколо прямої кишки. Зазвичай, гострий парапроктит спричинюють травми, які виникають при проходженні твердого калу через спазмований відхідниковий канал. Чоловіки частіше за жінок мають у себе таку проблему.

Розрізняють підшкірн-ий, сіднично-прямокишковий, тазово-прямокишковий і позадупрямокишковий парапроктит, а також підслизовий абсцес прямої кишки. Виявивши гострий парапроктит, лікар повинен негайно направити хворого в хірургічне відділення для оперативного лікування.

- Захворювання проявляється наростаючим різким болем біля заднього проходу (який посилюється під час акту дефекації, сидінні, ходьбі), припухлістю шкіри, гіперемією її, підвищенням температури тіла, лихоманкою та загальною слабкістю, - поянює лікар-хірург Рівненської міської поліклініки №2 Ігор ГНАТКІВ.

Щодо хронічного парапроктиту, розрізняють дві його клінічні форми: без нориць і з норицями. Перша форма проявляється постійним тупим болем, болючістю під час дефекації. Для другої форми характерна наявність нориць у періанальній ділянці, з яких виділяються гній, кал і слиз, відходять гази. Трапляється, нориця може сама закриватися, а потім знову відкриватися. Лікування оперативне - розтин гнояка, вирізування параректальних нориць. Розвиток парапроктиту зумовлюється вродженими норицями (свищі - по-рос.) навколо прямої кишки. Найчастіше вони виходять назовні, відкриваючись на шкірі довкола заднього проходу.

У разі гострого парапроктиту в ділянці хворого місця спостерігаються припухлість, почервоніння, різкі больові відчуття. Із нориць постійно чи періодично виділяється гній, а шкіра довкола них мокне.

Якщо нориці не виходять назовні, хворі відчувають наявність стороннього тіла в анальному отворі, біль а з прямої кишки періодично виділяються слиз та гній, які подразнюють шкіру довкола заднього проходу. На жаль, нориці самостійно не загоюються і зазвичай не піддаються консервативному лікуванню ні препаратами, ні мазями. Вони лікуються лише хірургічним шляхом. Однак, якщо нориці не лікувати вчасно, то відбувається ускладнення гнійного процесу. Іноді нориці можуть перероджуватися в пухлини.

Профілактика

Усе починається з дитинства, від батьків, які повинні привчати дітей дотримуватися правил особистої гігієни тіла, зокрема, щодня обмивати теплою водою зовнішні статеві органи. Це правило стосується і дівчаток, і хлопчиків. Також профілактика полягає у нормалізації роботи кишківника, своєчасного лікування запальних явищ сечостатевої системи та інших гнійних захворювань організму і, звісно, слід уникати травматизації прямої кишки та шкіри прианальної ділянки.

27.05.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2010p. 
На головну сторінку