Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №450 від 27.05.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сезон

Ранні овочі: користь чи шкода?

Ранні овочі: користь чи шкода?

Весна... З’являється все більше апетитних овочів, які рука так і тягнеться купити. Здається, що нарешті, ми наповнимо наш організм вітамінами, яких так не вистачає. І все було б добре, якби не одне але - нітрати, які є майже у всіх овочах.

Перелік хвороб, які може спричинити велика концентрація непотрібних організму речовин - величезний. Але, якщо на-ша природа, незважаючи на застереження лікарів, таки переможе і ми наповнимо кошик різноманітними свіжими овочами, маємо пам’ятати про вкрай важливі речі.

Як захистити себе від нітратів?

1. Вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більше, ніж у відкритому.

2. Краще споживати сезонні овочі.

3. Якщо є підозра, що куплені овочі “багаті на нітрати”, зберігати їх потрібно протягом короткого часу, бажано у прохолодному темному місті чи холодильнику.

4. Перед вживанням овочів з підвищеним вмістом нітратів можна випити аскорбінову кислоту чи фруктовий сік, а також додати у продукти аскорбінову кислоту (декілька сот міліграм кислоти на кілограм продуктів).

5. Вимочуйте овочі в 1-відсотковому розчині аскорбінової кислоти або ж у 1%-му розчині столової солі та аскорбінової кислоти протягом доби. Але, варто зазначити, що при вимочуванні з овочів разом із нітратами переходять у воду також і вітаміни.

6. Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу.

7. Перед споживанням, не бажано довго витримувати очищені, подрібнені, протерті плоди та овочі. Не використовуйте механічно пошкоджені плоди.

Як правильно готувати овочі?

Купивши овочі, ви зробили лише половину справи. Треба ще вміти правильно їх вживати. Не можна, наприклад, їсти корінь, шкіру, поверхневі шари овочів та фруктів, де накопичується найбільша кількість нітратів. До списку, чого не можна належать: стебла петрушки, капусти, кропу, селери (нітратів там на 50-60% більше ніж в листі), шкірка огірків, динь, баклажанів, кабачків, “кінцівки” огірків, буряка, редьки.

Позбутися нітратів повністю неможливо, а ось зменшити їх кількість - реально. Важливо знати, що під час зберігання і приготування їжі, вміст нітратів в овочах може змінюватися. Під час варіння, бланшування, консервування, засолення, очищення, рівень нітратів в овочах значно знижується.

Якщо довго, протягом 2 годин, вимочувати листові овочі, з них вимиваються 15-20% нітратів. Щоб знизити на 25-30% вміст нітратів у коренеплодах та капусті, достатньо протягом години потримати їх у воді, попередньо нарізавши на невеликі шматочки.

Якщо варити картоплю, то вона втрачає до 80% нітратів, морква, капуста, бруква - до 70%, столовий буряк - до 40%. Салати, плодово-овочеві соки, готові до вживання овочі бажано їсти відразу після приготування. Нетривале зберігання навіть у холодильнику сприяє розмноженню мікрофлори, яка перетворює нітрати у нітрити. Також не можна зберігати пошкоджені та забруднені овочі при кімнатній температурі.

Сподіваємось, що наші поради допоможуть вам насолодитися смаком ранніх овочів без шкоди для здоров’я.

27.05.2010За матеріалами УНІАН



Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2010p. 
На головну сторінку