Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №451 від 03.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Фтизіатричне самоврядування

Профспілка - за виплати і доплати

Профспілка - за виплати і доплати

Кінець травня - активний період. У школярів та вчителів - останній дзвоник та урочисті лінійки, у медиків - звітно-виборчі збори.

Про гідну оплату праці лікарів, медпрацівників, їхній соціальний захист, облаштованість робочого місця, технічне оснащення, оздоровлення та пільги, передбачені законодавством, нещодавно мовилося у звітній доповіді комітету профспілки Рівненського обласного протитуберкульозного диспансеру.

- Для галузі охорони здоров’я за звітний період (2005-2009 рр. та 5 місяців 2010р.) характерним була часта зміна міністрів, начальників відділів та головних лікарів. Це, звісно, не найкращим чином позначилося на медпрацівниках та умовах їхньої праці. Охо-рона здоров’я, як і вся держава, потерпає від непослідовної державної соціально-економічної політики. Турбота про здоров’я населення безпосередньо лягає на плечі лікарів та медичних сестер. Особливо ж вразливою в українських соціальних та медичних реаліях є фтизіатрична служба, - зазначив у вступному слові голова профспілкового комітету й водночас голова соціально-страхової комісії Рівненського обласного тубдиспансеру Олександр КОЛЕСНІКОВ (на фото). - Утім, як відомо, Президент Янукович закликав Кабмін фінансувати боротьбу з туберкульозом. Відтак Кабінет Міністрів України має забезпечити бюджетне фінансування заходів, передбачених Загальнодержавною програмою протидії захворюванню на туберкульоз на 2007-2011 роки. А тим часом на сьогодні профспілка була і є тим єдиним органом, який більш-менш гарантує збереження у повній мірі прав та можливостей працівників. До прикладу, наш профспілковий комітет разом з членами ради трудового колективу в 2005-2006 роках звертався з пропозицією до Рівненської обласної ради про виділення з обласної казни коштів на виплату доплати у розмірі 100% працівникам фтизіатрії нашого краю. Позаяк туберкульоз - це хвороба соціальна, а медпрацівники, які лікують та працюють з такими хворими, є найбільш уразливою групою. Адже попри позитивні зрушення в контролі за туберкульозом, рівень захворюваності та смертності від нього ще лишаються на епідемічному рівні. Питання доплати було винесено на сесію обласної ради й навіть отримало депутатське схвалення. Але сталося, як завжди, надійшла відповідь голови постійної комісії облради з питань охорони здоров’я, мовляв, ми не заперечуємо в проведенні доплати до посадового окладу медпрацівникам ТМО “Фтизіатрія” з обласного бюджету в міру надходження додаткових коштів. Коштів немає й досі. Хоча фтизіатри сусідніх областей відповідну доплату таки отримують.

Нині членами профспілки РОПТД є 230 чоловік, що складає 48,8%. За звітний період спілка поповнилася 24 спілчанами. Щодо зниження мотивації профспілкового членства, то до цього призводить великий відсоток працюючих пенсіонерів, вважає знову обраний головою Олександр Колесніков. На зборах і засіданні новообраного профспілкового комітету тубдиспансеру визначили головні аспекти соціально-економічного захисту медичних працівників, ключовими моментами яких є соціальні гарантії, захист інтересів з дотриманням правових, економічних та інших норм рівності працівника та роботодавця, створення професійного самоврядування медичних працівників. Гуртом, як мовиться, і батька добре бити.

03.06.2010



Рівне-Ракурс №10 від 03.06.2010p. 
На головну сторінку