Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №451 від 03.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

Арсеній Яценюк за скорочення кількості депутатів на всіх рівнях

Арсеній Яценюк за скорочення кількості депутатів на всіх рівнях

Лідер “Фронту Змін” вважає за необхідне скоротити депутатський корпус у радах усіх рівнів. Про це він заявив в ефірі програми “Шустер live” на телеканалі “Україна” у п’ятницю, 28 травня.

- В Україні 223 тисячі депутатів. Це по депутату на 200 українців. У Франції - по депутату на 800 французів, у Польщі - на 400 поляків, навіть у Росії по депутату на 300 громадян, - зазначив політик.

На його переконання, кількість місць в обласних, районних та міських радах почали збільшувати, щоб продавати їх за гроші. Тому це торговище слід припинити, скоротивши кількісний склад депутатського корпусу, а у більшості міст ліквідувати поділ на райони.

Крім того, Арсеній Яценюк називає “пережитком минулого” інститут голів обласних державних адміністрацій:

- За Радянського Союзу були обкоми компартії, потім лише замінили таблички на “облдержадміністрація”, - додав він.

Політик вважає ефективнішим, коли б обрані громадою депутати місцевих рад формували свої власні виконавчі комітети. Тоді керівництво виконкомів буде підзвітне громадянам. Натомість президент, на його думку, має призначати лише “префекта” (свого представника) у кожній області, який контролюватиме дотримання законодавства, прав і свобод людей. А не робити із мерів міст і керівників облрад рабів адміністрації президента, переконаний лідер “Фронту Змін”.

Також Арсеній Яценюк виступає за введення дієвого порядку відкликання громадою кожного депутата, який не виконав очікувань людей і передвиборних зобов’язань.

Політик підкреслив, що до органів місцевого самоврядування повинні приходити компетентні люди.

- Депутат повинен знати бюджет, знати що таке програма соціально-економічного розвитку, розумітися на проблемах місцевого самоврядування, - зазначив він. Натомість, за його словами, у нас керувати країною і місцевими громадами беруться люди, які дуже часто ледве вміють писати та читати.

Арсеній Яценюк підкреслив, що на місцевому рівні має відбуватися підготовка кадрів. Наприклад, у партії “Фронт Змін” цим займається “Школа влади”, - проект із підготовки кадрів для роботи депутатом і в органах виконавчої влади.

Політик переконаний, що необхідний механізм відкликання депутата, який не впорався зі своїми обов’язками:

- Механізм повинен передбачати можливість громади зібратися, провести референдум і відкликати цього депутата. Тільки тоді у нас буде якісно нова місцева влада.

Арсеній Яценюк впевнений, що діяльність місцевих рад має бути деполітизована:

- Ради мають займатися не мовою, федералізацією, пам’ятниками Сталіну чи героям УПА. Вони мають займатися каналізацією, дорогами, водою, під’їздами - тобто безпосередньо тим, за що вони відповідають.

Також політик наголосив на необхідності розширення фінансової незалежності місцевих громад. Адже, на його переконання, органам самоврядування бракує не повноважень, а реальних коштів.

КОМЕНТАР МІСЦЕВОГО КООРДИНАТОРА

- Бюджет, який нещодавно прийняла Партія регіонів з Блоком Литвина і комуністами, фактично централізував всі видатки, щоб кожного мера тримати у ручному управлінні, - вважає голова обласного осередку “Фронту Змін” Тарас МАКСИМЕНКО (на фото).

Так, за його словами, здійснюється ручне управління всією країною з крісла міністра фінансів і міністра економіки:

- Міністри хочуть наказувати кожній громаді, де, яку вулицю і в якому місці заасфальтувати; де, яку школу відремонтувати. Все це робиться, щоб поставити на замовлення робіт і послуг свою фірму і “заробити” для своєї партії, щоб далі продовжувати корупцію у країні.

Саме тому, переконані у “Фронті Змін”, використання грошей треба передати на місця - радам, мерам та керівникам районів, адже вони ближче до громади і їм буде важче вкрасти.

03.06.2010



Рівне-Ракурс №10 від 03.06.2010p. 
На головну сторінку