Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №452 від 10.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Погляд

Україна відбулася як козацька держава

Україна відбулася як козацька держава

Ще з 30-х років минулого століття роковини битви під Берестечком стали для українців знаменням консолідації патріотичних сил, священним місцем. Для кожної віруючої і обізнаної людини зрозуміло: козацькі могили - це наша пам’ять, віра у Бога та любов до України.

Берестецька битва одна із найбільших битв національно-визвольної боротьби українського періоду 1648-1657 років. Під Берестечко, що на Волині, Богдан Хмельницький привів 140-тисячне військо, союзники - кримські татари, виставили майже 28 тисяч. Їм протистояла 200-тисячна армія польського короля Яна Казимира. Запеклі бої точилися у цих місцях біля сіл Пляшева і Острів Радивидівського району з 28 червня по 10 липня 1651 року. Незважаючи на те, що у цій битві козаки не перемогли, вона багато у чому змінила хід історії України і всієї Європи. Сприяла тому, щоб Україна відбулася як козацька держава.

Коли під час відзначення події, у заповіднику розпочалося народне віче, охочих виступити було достатньо. Слово брали представники владних структур, лідери політичних партій, народні депутати України нинішнього і минулих скликань, представники громадськості. Головною тезою їх виступів став заклик зберегти єдність та цілісність України, боронити її волю та незалежність, як це робили славні козаки та селяни - герої Берестечка. У зв’язку із тим, що наступного року відзначатимуть 360-річчя Берестецької битви, присутні прийняли звернення до керівників політичних та громадських організацій з проханням надати матеріальну допомогу у його проведенні.

Для учасників вшанування продемонстрували літературно-мистецьку композицію “Ідем сюди щоліта помолитись, козацьким поклонитися могилам”, яку готували мистецькі колективи. А у показових козацьких змаганнях усі бажаючі могли проявити силу і вправність.

Довго вирував людський гомін… До пізнього вечора на славній землі, рясно политій кров’ю наших предків - борців за волю та незалежність України.

“…Знов буду зеленіти,

А ви вже ніколи

Не вернетеся на волю,

Будете орати

Мене стиха та орючи

Долю проклинати”.

Тарас Шевченко

10.06.2010Анатолій ТИМОШЕЙКО, член Національної спілки журналістів України



Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2010p. 
На головну сторінку