Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №452 від 10.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Отруйна помада

Нашим жінкам пильну увагу слід звернути на користування губною помадою. Після тривалих досліджень американські експерти дійшли висновку, що у 60% помад перевищений вміст свинцю. Причому найбільшу кількість металу містять помади відомих, досить дорогих брендів. Американська кампанія за безпеку косметики протестувала 33 зразки червоної помади різних виробників. Результати виявилися невтішними: 61% зразків містять свинець у концентрації від 0,03 до 0,65 частин на мільйон.

Навіть низькі дози свинцю викликають зниження розумової діяльності, уваги й здатності концентруватися, а ще ведуть до розвитку агресивності. Хронічна свинцева інтоксикація викликає синдром ураження крові, нервової системи, шлунково-кишкового тракту і печінки. У центрі особливої небезпеки знаходяться вагітні жінки й діти. Зокрема, у вагітних через користування отруєною помадою може бути викидень. А найстрашніший результат - безпліддя.

Доведено, що середньостатистичний чоловік за все своє життя з’їдає від 6 до 8 кілограмів губної помади. А така ж середньостатистична жінка споживає цю норму за 3-4 роки.

Сьогодні у світі не існує якихось обмежень на вміст свинцю у помаді. Проте виробники повинні дотримуватись встановлених норм FDA. У правилах мовиться про граничну кількість свинцю у барвниках, що входять до складу помади. Тим часом Асоціація парфумерії, косметики і засобів особистої гігієни заявляє, що свинець у помаду навмисно не додається, він утворюється природним чином. Наскільки правдива ця інформація - говорити складно.

Губна помада - не єдиний косметичний засіб, який кепсько позначається на здоров’ї. Різні пудри, лаки, пінки для ванни тощо на людині щорічно залишають до 20, а то й більше одиниць шкідливих речовин. Усе це викликає алергічні реакції, роздратування і навіть онкологічні захворювання. Британські біохіміки радять украй обережно підходити до обирання косметичних засобів і купувати лише у разі стовідсоткової упевненості. Причому найбільшу небезпеку являють компоненти, коли вони знаходяться у змішаному вигляді.

Побоювання з бо-ку вчених викликають і хімічні речовини, до складу яких входять параамінобензойні кислоти, або парабени. Зазвичай їх використовують при виготовленні мила, шампунів, дезодорантів, а також лосьйонів для тіла. Сліди цих кислот виявлені у ракових пухлинах, проте досі простежити зв‘язок із захворюванням ученим не вдавалося.

10.06.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2010p. 
На головну сторінку