Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №453 від 17.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Рівненський аеропорт: є можливості - немає попиту

Досі чекає свого інвестора Рівненський міжнародний аеропорт. Нещодавно заклад відновив свою роботу, проте його борги, а це близько 7 мільйонів гривень, на жаль, не зникли.

Яких тільки чуток за останні кілька років не точилося навколо аеропорту. Найбільшого резонансу набула інформація про те, що Рівненський аеропорт може стати запасним для обслуговування Євро-2012. “Сьогодні ця інформація вже не актуальна, - говорить директор обласного комунального підприємства “Міжнародний аеропорт Рівне“ Володимир ШИПІЛЬ. - Цей варіант можна розглядати лише за поганих погодніх умов, адже ми не маємо достатньої інфраструктури. При цьому спроможність нашого аеропорту досить не погана, він може приймати до 50 рейсів на день”.

Вся проблема у тому, що немає господаря, тобто грошовитого інвестора, який зможе зробити сучасний міжнародний аеропорт із відповідною інфраструктурою. Адже, за словами директора, прибутковість будь-якого розвинутого аеропорту на 60 відсотків залежить від навколишнього облаштування, тобто готелів, ресторанів, магазинів.

“Потенціал аеропорту, розміром 160 гектарів, і справді не поганий, та чи захоче хтось братися за відбудову підприємства з боргами? Лише з початку року вони становлять 373 тисячі гривень, куди входить заробітна плата, штрафні санкції, борги до пенсійного фонду, - розповідає начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Рівненської ОДА Володимир ПШЕЮК.

Ми пам’ятаємо, як колись аеропортом курсували рейси “Анталія-Рівне-Анталія”, і хоча попит на ці рейси був, все ж вони себе не виправдали. По-перше, Рівненщина - невелика за кількістю населення і особливого попиту на авіаперевезення немає. По-друге, не кожен мешканець зможе собі дозволити квиток навіть до Києва, який коштує 500 гривень. Тому наразі аеропорт працює лише з бізнес-перельотами, маючи плани про відновлення рейсів на Харків.

Отож, єдине спасіння Рівненського аеропорту - це добрий чарівник з мішком грошей, простіше кажучи, грамотний інвестор, який не тільки розрахується з усіма боргами, але й підніме аеропорт до європейського рівня.

17.06.2010Аліна БУДАФЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2010p. 
На головну сторінку