Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №453 від 17.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Додаткова освіта - шлях на роботу

У південних районах Рівненської області на одне робоче місце претендує 12-14 безробітних, у північних ситуація набагато гірша: на одне місце - більше сотні.

Ситуація ускладнюється тим, що роботодавці у більшості випадків не хочуть брати до себе людей без освіти, а серед зареєстрованих в обласному центрі зайнятості таких близько 40 відсотків. Проте зараз досить активно за допомогою звертаються випускники: сьогодні в області зареєстровано близько тисячі спеціалістів з вищою освітою і близько двох тисяч тих, хто закінчив ПТУ.

Навчатися ніколи не пізно

За словами директора Рівненського обласного центру зайнятості Івана ТКАЧУКА, нав-чальні заклади не володіють інформацією про те, які професії на даний час необхідні регіону і тому здебільшого навчають людей за напрямами, що не особливо користуються попитом у роботодавців. Тому однією з пріоритетних сфер діяльності центру зайнятості є дослідження області з метою визначення найбільш потрібних на даний час та у найближчому майбутньому професій та проведення за ними курсу навчання із подальшим працевлаштуванням. Сьогодні центр зайнятості може професійно підготувати та перепідготувати за 38 робітничими професіями, підвищити кваліфікацію за 130 напрямами. Усе обладнання, що використовується для навчання, відповідає сучасним технологіям. За статистикою, майже 95 відсотків людей, які пройшли таку професійну підготовку, відразу знаходять роботу.

На роботу за програмою

Серед інших засобів боротьби із безробіттям, слід відзначити програму, за якою людина йде працювати на підприємство, а зарплату їй протягом року виплачує центр зайнятості. Це дозволяє безробітному отримати професійні навички та зарекомендувати себе перед керівництвом підприємства для подальшої співпраці. На сьогодні за такою дотаційною програмою вже укладено 150 договорів із роботодавцями, а на роботу запрошують найкращих випускників навчальних закладів. Також функціонує програма “Підприємець-початківець”, яка дозволяє протягом двох тижнів навчатися підприємницькій діяльності. Наприкінці людина повинна скласти власний бізнес-план і, якщо його затвердять, майбутньому підприємцю видається одноразова допомога у розмірі від 5 до 15 тисяч гривень.

Сподіваємося, що зусилля служби зайнятості не будуть даремними і рівень безробіття почне невпинно зменшуватися. А тим, хто ще не отримав роботу скажемо: не втрачайте оптимізму, пошук роботи - це також робота.

17.06.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2010p. 
На головну сторінку