Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №453 від 17.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Роздуми до свята

Наталія МАНЯК: “Для того, щоб бути лікарем, ним потрібно народитися”

Наталія МАНЯК: “Для того, щоб бути лікарем, ним потрібно народитися”

Утретю неділю червня всі медпрацівники відзначають своє професійне свято - День медика. Ця дата досить умовна, адже всі лікарі знають і поважають свого покровителя - видатного лікаря Київської Русі преподобного Агапіта Печерського, мощі якого більше дев’яти століть знаходяться у Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври (день пам’яті 14 червня).

Так уже склалося, що останнім часом стало заведено медиків з одного боку вітати, а з іншого - одночасно їм співчувати за важкі умови праці, маленьку заробітну плату. Так, справді, платять медикам мало. Дійсно, через це доводиться поєднувати декілька робіт, чергувати кілька діб підряд... Але ж ці труднощі - це не все, що є у житті! Існують ще й цікаві хворі, радість від того, що навчився робити недоступне раніше. Ось вони поряд: і весілля, і народження дітей та онуків. Життя не зупиняється ні на хвилинку. Але ж не лише заради грошей, а тим більше не у пошуках легкого життя приходять люди у медицину!

Ставлення до медицини найбільш точно висловив професор В.К. Анреп: “Немає такої області людського знання, яка б так безпосередньо, так широко могла задовільнити вимоги розуму та серця, як медицина. Не сподівайтеся тільки на швидке матеріальне благополуччя: його досягають лиш виключно одиниці.

Медицина годує погано, і лікарі все життя перебиваються з дня у день. Але скільки б не було шляхів для збагачення, скільки б не було способів для забезпечення свого існування, завжди буде немало людей, що прагнуть лікарської діяльності, тому що ця діяльність може дати таке моральне задоволення, як ніяка інша”.

Тому можна з впевненістю сказати: День медика - гарне свято, це головне свято для десятків тисяч лікарів, медсестер, фармацевтів, санітарок, лаборантів, водіїв швидкої допомоги. Медицина - це, перш за все, люди. Складно переоцінити роль медиків у нашому житті. Протягом останніх років, якщо вірити статистиці Всесвітньої організації охорони здоров’я, значно поліпшилася якість лікування хворих, збільшилася тривалість життя. І в цьому немала заслуга медиків, усіх - від професора до санітарки.

Не маючи достатнього забезпечення своїх закладів лікарськими засобами, сучасним обладнанням, не отримуючи вчасно винагороди за свою працю, медичні працівники рятують життя, лікують, проводять профілактичну роботу, залишаються вірними своєму професійному обов’язку. Во-ни заслуговують на нашу вдячність за терпіння і самовіддану працю, що дозволяє, незважаючи на всі труднощі, надавати якісну медичну допомогу. А також зберігати кадровий потенціал лікувальних закладів, і в деяких випадках навіть зміцнювати матеріальну базу.

Усіх наших медичних працівників вітаю з професійним святом - Днем медичного працівника. Низький уклін їм за витримку, професіоналізм та благородність! Маяковський писав: “Цвяхи б робити з цих людей!” Наші медпрацівники дуже точно підходять під це визначення. Бажаю усім колегам терпіння і примноження добрих традицій, на майбутнє не черствіти і наперекір усьому зберігати своє обличчя медика. Зі святом Вас! Нехай довго звучать вітання на честь людей у білих халатах.

17.06.2010Наталія Маняк, головний лікар КЗ “Рівненський обласний шкірвендиспансер”



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2010p. 
На головну сторінку