Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №229 від 02.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Молодим батькам

Якщо у дитини висока температура...

У педіатрії є термін «діти, які часто хворіють». До цієї категорії найчастіше потрапляють малюки до 5 років, які дуже часто страждають на застудні захворювання, оскільки їхня імунна система ще не достатньо сформувалася.

Як правило, кожне простудне захворювання супроводжується високою температурою. Молоді мами часто розгублюються до приїзду «швидкої»: що ж робити, коли дитина мало не «згоряє» від жару?

Важливо знати, що при інфекційних захворюваннях підвищення температури тіла є захисною реакцією організму на вторгнення інфекції. Більшість вірусів припиняє свою реплікацію (відтворення) при температурі вище 38 градусів. Окрім цього, підвищення температури тіла активізує обмін речовин в організмі дитини, посилює імунну відповідь, підвищує синтез інтерферону, який має противірусний ефект, сприяє збільшенню концентрації в крові іонів заліза, цинку, міді, які пригнічують ріст бактерій, а також позитивно впливає на дезінтоксикаційну функцію печінки.

Відомо, що чим менша дитина, тим більший ризик негативної дії високої температури на її організм. Гіпертермія може призвести до зневоднення організму, виникнення судом, повторення яких у часі може сприяти розвитку епілепсії. Найчастіше фебрильні судоми виникають у дітей віком від 6 місяців до 5 років.

Батьки повинні знати, перше, що слід зробити для зниження температури тіла у дитини, - це зняти весь зайвий одяг, обтерти тіло розчином оцту, провітрити приміщення, у якому перебуває хвора дитина.

Головне завдання батьків під час застуди малюка - допомогти його імунній системі побороти хворобу. Для цього дитині слід більше відпочивати (постільний режим), а також вживати більше, ніж зазвичай, теплого питва, яке сприятиме вимиванню вірусів з організму. Найкраще пити фруктовий сік, відвари чи настої лікарських трав (липового цвіту, малини, бузини, калини), вживати курячий бульйон. Найпоширенішими ліками під час застуди завжди були гарячий чай з медом і лимоном.

У більшості країн Західної Європи, Північної Америки і в Росії ацетилсаліцилова кислота як жарознижувальний засіб не рекомендується дітям до 12-14 років. У першу чергу, це пов'язано з небезпекою розвитку такого важкого ускладнення, як синдром Рея - токсичної енцефалопатії з жировою дегенерацією внутрішніх органів, переважно печінки. Окрім цього, застосування ацетилсаліцилової кислоти у дітей може викликати небезпечні для життя кровотечі, напади бронхоспазму, зміни на слизовій оболонці шлунка, токсикоз. Згідно з рекомендаціями експертів Всесвітньої організації здоров'я, в якості жарознижувальних засобів у дітей перевагу мають препарати парацетамолу та ібупрофену.

02.03.2006Валентина КОПЕЛЬ, лікар обласного центру здоров'я



Рівне-Ракурс №10 від 02.03.2006p. 
На головну сторінку