Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №455 від 01.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Завжди доречно

Підйом! Як позбутися щоденної сонливості

Підйом! Як позбутися щоденної сонливості

Проспали свою зупинку? Клюєте носом на роботі й за кермом, а вдома все валиться з рук? Ось декілька простих порад, які допоможуть вам позбутися сонливості і надмірної втоми.

Зарядка

Незначне фізичне навантаження після сну допоможе краще концентруватися протягом дня і поліпшить увагу. Якщо вас хилить на сон після роботи, а додому ще потрібно доїхати, тим більше за кермом, пробіжіться декілька разів сходами або пройдіться декілька раз навколо парковки. Зосередитися за кермом буде простіше, а нічний сон стане міцніший.

Змініть розклад

Сонливість може бути наслідком неспівпадіння вашого розпорядку дня з власними біоритмами. Можливо, прокидаючись на півгодини пізніше або на 20 хвилин раніше, ви відчуватимете себе набагато краще, адже потрапите у швидку фазу сну, коли функції організму активізовані на повну силу. Спробуйте “зловити” цей ідеальний для себе час і підлаштувати під нього свій розклад. Можна, наприклад, раніше лягати спати або домовитися з начальством про зміну робочого дня.

Світло

Як тільки ви прокинулися, відразу вмикайте у кімнаті світло - як би не хотілося посидіти у пітьмі і не травмувати свої очі. Не переживайте: очі швидко звикнуть, а світло допоможе мозку швидше відійти від сну і краще

зконцентруватися. Щоб ефект продовжився на весь робочий день, намагайтеся використовувати сонячні дні і більше ходити пішки вранці.

Перерви на сон

У Японії багато компаній завели у себе спеціальні кімнати відпочинку. Це невеликі темні звуконепроникні приміщення, де будь-який бажаючий може сісти у крісло і поспати, а через 45 хвилин крісло розбудить його невеликою вібрацією. Таким чином, роботяги-японці продовжують свою працездатність на 3-4 години.

До нас це благо цивілізації поки не дійшло, але ви самі можете влаштовувати собі перерви на сон. Навіть 15 хвилин дрімоти допоможуть вам відчути себе свіжіше і бадьоріше. Якщо усамітнитися на робочому місці немає можливості, спробуйте подрімати у транспорті дорогою на роботу.

Чай і кава

Це найпоширеніші і найбезпечніші напої, що борються зі сном. Але з ними краще не переборщувати. Випийте чашку міцного зеленого чаю, коли відчуєте, що вам вже зовсім не під силу. А так, 3-4 чашки звичайного чорного чаю, щоб підтримувати нормальний стан весь день, цілком достатньо.

Відеоплеєр

Багато людей жертвують сном заради вечірніх і нічних телесеріалів. Якщо вам приперло дізнатися всі подробиці долі улюблених героїв, будь-який серіал зараз можна купити на DVD, CD або зкачати з Інтернету. У крайньому випадку, можна купити відеоплеєр або відеомагнітофон і записати улюблену передачу, а запис дивитися вранці під час сніданку.

Запах

Деякі різкі запахи діють на наш організм аналогічно чашці кави. Запах лимона і будь-якого іншого цитруса, за свідоцтвами вчених, сприяє кращій концентрації і прискорює процес мислення. Та й аромат самої кави (без вживання) відмінно бадьорить. Отже, якщо не хочете зіпсувати зуби або боїтеся серцевого нападу, каву можете не пити, а просто нюхати.

Візит до лікаря

Якщо сонливість не полишає вас більше 3 тижнів, час замислитися про похід до лікарні. Можливо, це просто стрес або авітаміноз, а можливо - хронічні порушення сну. Наприклад, нарколепсія - коли людина може заснути у будь-який момент, навіть на піку активності. Або, так звана сонна задуха - зупинка дихання під час сну, для людини часто непомітна, але вона сильно псує якість її відпочинку.

01.07.2010За матеріалами Інтернет-видань



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2010p. 
На головну сторінку