Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №603 від 16.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Креатив

Вуличний університет

Вуличний університет

Минулої суботи рівняни, які відпочивали в парку ім.Шевченка, мали змогу спостерігати за угрупуванням молоді, учасники якого, молоді хлопці та дівчата, розсілися по колу в позі лотоса. Хтось міг би подумати, що це рівненські йоги медитують, але насправді це були лекції “Вуличного університету”.

На то він і “Вуличний університет”, щоб проходити просто неба. Ідея таких тусовок для Рівного є новиною. Мета організаторів - неформальне спілкування з цікавими особистостями нашого міста, які розповідають про шляхи свого успіху в творчому житті. Темою останньої лекції була організація концертної діяльності в місті Рівне. Арт-директор джазового клубу “Джем” Олена Шульга розповіла присутнім про шляхи організації концертів. Мовляв, таку непопулярну музику, як джаз, вдалося розкрутити, і тепер до нашого міста приїздять навіть джазові зірки на кшталт Карла Фрієрсона та Ніно Катамадзе. Прикладом креативного підходу до справи стала рекламна фотосесія, яка закликала слухачів прийти на концерт доволі креативного колективу Даха Браха. Поміркувавши, організатори гастролей влаштували фотосесію для шанувальників гурту, дозволивши останнім приміряти величезні гуцульські шапки, такі, як у пастухів. У руках учасників фотосесії були плакати з написом “Ти йдеш на Даха Браху?”. Згодом кожний з учасників проекту розташував на своїх сторінках соцмереж власні фото - так звані “аватарки” - портрет, який розміщується на індивідуальній сторінці. У підсумку - на концерт прийшло чимало слухачів.

Андрій Матвіїв - один із засновників джаз-клубу “Джем”, згадував, що років п’ять тому ідея проведення в Рівному щорічного джаз-фестивалю була новиною. Окрім того, протягом року, від фестивалю до фестивалю до Рівного регулярно запрошувалися різні джазові колективи, тому довелося власноруч формувати базу даних шанувальників джазу. На першому ж концерті в глядачів взяли анкетні дані, а вже потім повідомляли їм про наступні телефоном або смс. Таким чином у місті сформувалася своя “тусовка” шанувальників джазу.

- Дивним є той факт, - каже Андрій Матвіїв, - що на джазові концерти гостей майже не ходять місцеві джазмени. Можливо, тут діє так звана “професійна хвороба” - на початку кар’єри у музикантів є творчий порив, а з роками ставлення до творчості перетворюється на поняття “халтури”, тому музиканти не мають натхнення до спілкування. Якось трапився кумедний випадок. Один з рівненських саксофоністів виявив бажання взяти участь у джем-сейшені, імпровізованому виступі після основної програми джазових виконавців, які завітали у гості до Рівного. Але вийшло так, що перед концертом він грав на весіллі. Усе ж таки, рівнянину вдалося закінчити “халтуру” та приїхати у джаз-клуб, щоб пограти у своє задоволення. І яким же було здивування, коли виявилося, що він забув узяти із собою саксофон, добре, хоч мундштука до інструменту мав, адже ця річ, як відомо, у саксофоністів індивідуальна.

Ще одним із лекторів “Вуличного університету” був Андрій Ляшук, який розповів про власну творчість, пригадав часи, коли грав у популярному рівненському рок-гурті “Шант мулен”. Згадав, як організовувався перший рівненський рок-фестиваль “Протяг”. Останнім часом Андрій Ляшук грає в різних фольклорних колективах. Окрім того, особисто влаштував у місті серію виступів різноманітних етноколективів у проекті “Етнограунд”. Андрій розповів, що відкривав для себе нові самобутні фольклорні колективи та із задоволенням презентував їхню творчість рівнянам.

На лекціях лунало багато порад з приводу організації виступу гуртів, проведення фестивалів. Але головний секрет успіху, спільний для усіх виступаючих, - треба просто любити цю справу, мати натхнення та інтуїцію. Ось тоді стане реальністю можливість організувати дійство будь-якого масштабу: не лише концерт у невеличкому приміщенні для обмеженої кількості шанувальників, а й за потреби й справжнє шоу з використанням великих залів.

16.05.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2013p. 
На головну сторінку