Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №995 від 17.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс спорту

Баланс між легкістю і міцністю: зручні кросівки для бігу і ходьби

Баланс між легкістю і міцністю: зручні кросівки для бігу і ходьби

Для повсякденного носіння можна купити перші-ліпші кросівки, аби вони були зручними. Але якщо ви займаєтеся оздоровчою ходьбою або збираєтеся в піший похід, варто подбати про здоров'я ніг.

У спортивного взуття для тривалої ходьби є такі переваги, як якісна амортизація, жорстка і висока п'ята, високі краї, що фіксують голеностоп.

Особливості кросівок для бігу і ходьби: матеріал

Верх взуття повинен добре вентилюватися, для спекотної погоди ідеально підходить текстиль, але він практично не фіксує стопу і швидко зношується.

Для більш прохолодних днів або походів по пересіченій місцевості краще підійдуть кросівки зі шкіри, високотехнологічних синтетичних матеріалів кроссовки Nike Air Force.

Повністю шкіряні кросівки дуже міцні і витримають будь-який дощ, навіть при постійній шкарпетці прослужать кілька років. Але вони практично не пропускають повітря, а замшеві ще й дуже швидко забруднюються. Часто виробники поєднують шкіру і синтетику, так як вставки сітчастих ділянок з нейлонових або поліестерових ниток покращують вентиляцію.

Важливо! Взуття для прогулянок за межами міста краще вибирати зроблену з водостійкого матеріалу Nike Shadow.

Підошва, устілки, шнурки, супінатор

Підошва повинна бути зносостійкою, бажано - з щільної пористої гуми. Зазвичай використовують гуму зі спеціальними добавками, наприклад, суміш Durable Rubber Compound (DRC). Гнучкість підошви краще підбирати індивідуально, орієнтуючись на звичний темп і поверхню доріг.

Для спокійних прогулянок годиться досить жорстка підошва з вираженим протектором. У будь-якому випадку вона повинна бути такою товстою, щоб не відчувалися камінчики і нерівності дороги.

На зручність ходьби впливає і матеріал устілок: картонні не прослужать довго, шкіряні-погано "дихають" і вбирають вологу.

Зручно, коли устілки знімні, тоді їх можна прати, замінювати в міру зносу. Особливо важливо це для тих, хто користується ортопедичними устілками. Зараз великий вибір силіконових і гелевих амортизуючих устілок для людей, які ведуть активний спосіб життя. Їх рекомендується міняти кожен сезон, а в холодну пору року і зовсім не можна використовувати.

Шнурки з синтетики теж краще шкіряних, оскільки служать довше, тягнуться, але при цьому продовжують фіксувати стопу. Але деякі синтетичні шнурки сильно ковзають, через що їх доводиться зав'язувати подвійним вузлом. Шнурки бувають з круглим і плоским перетином, зручніше для зав'язування плоскі.

Супінатор - дуже важлива деталь взуття. Це м'який валик в центрі стопи, що забезпечує її анатомічно правильне положення. Він попереджає плоскостопість і вберігає від травм. Але для цього він повинен відповідати анатомії стопи. Так що краще проявити уважність при покупці і при найменшій незручності вибрати інший варіант.

Види спортивного взуття для ходьби

Для повсякденної ходьби потрібне найбільш комфортне і дихаюче взуття Nike Shadow. Важливо врахувати, що велика частина шляху буде пролягати по асфальтових поверхнях. Тому бажано, щоб у взутті була м'яка внутрішня прошарок, але при цьому досить міцна підошва. Ті ж принципи відносяться і до кросівок для оздоровчої ходьби.

Зовсім інша справа-ходьба за межами міста і тривалі піші походи. В цьому випадку зручніше і практичніше виявляться кросівки, за всіма характеристиками максимально близькі до трекінгової та туристичного взуття. Такі кросівки зазвичай називають трейловыми.

Їх відмінні риси:

Новачкові, який вирішив зайнятися скандинавської ходьбою, підійдуть будь-які зручні кросівки для повсякденної ходьби.

Але для тих любителів, хто здійснює тривалі прогулянки в будь-яку погоду, краще трейлова і трекінгова взуття. Хтось вибирає зимові бігові кросівки.

Чоловічі та жіночі моделі

Чоловіче спортивне взуття відрізняється від жіночого і по конструкції, по дизайну. У чоловічих кросівок ширше колодка, так як стопа ширше, а у жіночих більш жорстка фіксація, щоб уникнути вивихів. Вага чоловіка більше, мускулатура більш розвинена — значить, потрібно жорстка амортизація в шкарпетці і п'яті.

У жіночих кросівках трохи піднята п'ята, тому що ахіллове сухожилля у жінок частіше травмується. Якщо Чоловічі кросівки зазвичай мають темні кольори-синій, чорний, сірий, - то жіноче взуття радує око яскравими квітами, візерунками, стразами та іншими елементами декору.

Як правильно вибрати кросівки

При виборі кросівок, які ви збираєтеся носити часто, варто орієнтуватися на:

Важливо! Зверніть увагу на спосіб кріплення підошви — прошита краще приклеєною. Шов повинен бути рівним, без стирчать ниток. На недбалість виробника також можуть вказати патьоки клею. І, звичайно, взуття не повинна видавати різкий запах гуми або клею.

17.12.2020



Рівне-Ракурс №10 від 17.12.2020p. 
На головну сторінку