Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №995 від 18.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс спорту

Як вибрати зимове взуття для бігу

З наближенням зими, особливо в період перших заморозків, в нашій літнього взуття стає зовсім прохолодно ходити по вулиці. Холодний дощ або Сніг можуть легко зіпсувати хорошу пару взуття і промочити ноги, варто Вам на пару хвилин опинитися поза офісом або вдома. Очевидно, так не повинно бути і треба вживати заходів захисту від негоди.

У цій статті ми обговоримо деякі рекомендації, яких слід дотримуватися взимку, а також розглянемо питання, як вибрати зимове взуття зимние кроссовки Nike Air Max 90 під ваш одяг. Будь то офіційний дрес-код або casual стиль, у вас повинна бути своя пара взуття, яка захистить від вологи, холоду і не дозволить застудитися.

Що необхідно врахувати при покупці кросівок для бігу взимку?

В першу чергу слід врахувати, як сильно у вас мерзнуть ноги. За статистикою, більше 70% населення великих міст страждає від вегетосудинної дистонії, а значить переважна більшість людей має справу з головним супутником цього захворювання — постійно холодними ногами. Оскільки зимові кросівки не сильно відрізняються від літніх, то цей факт потрібно мати на увазі, особливо якщо ви новачок.

Знаючі бігуни кажуть, що під час бігу ноги не мерзнуть особливо у взутті Найк Аир Макс 720. Це твердження обгрунтовано фізіологією: коли людина біжить, швидкість циркуляції крові в його організмі збільшується, що заважає людині замерзнути. Саме тому багато людей, які страждають синдромом «холодних ніг», при занятті спортом не відчувають холоду. Однак, треба розуміти, що рух дозволяє бігуну не замерзнути до критичного рівня, але це не скасовує ризику переохолодження організму.

Що впливає на рівень замерзання ніг при бігу взимку?

Судинні захворювання. При наявності ВСД (вегетосудинної дистонії), бігуну краще вибрати спортивне взуття з більш щільного матеріалу, з мембраною і на товстій підошві.

Теплозахисні та вологозахисні характеристики взуття. Те, наскільки кросівки добре тримають тепло і не дозволяють ногам потіти, залежить від якості і властивостей матеріал верху, наявності утеплювача, мембрани і товщини підошви.

Шкарпетки. Звичайні шкарпетки не володіють теплозахисними властивостями. Бігунам ж потрібно вибирати моделі з відмінною вентиляцією і добре зберігають тепло. Зараз багато виробників пропонують непоганий асортимент шкарпеток, спеціально розроблених для бігунів. Такі шкарпетки виготовлені з особливих тканин і мають мембрану.

Погодні умови. При температурі повітря нижче 0°С і високої вологості, бігати в тонких кросівках, не призначених для використання взимку, які не мають теплозахисту і товстої підошви буде дуже некомфортно. Пам'ятайте, чим холодніше погода на вулиці, тим уважніше потрібно ставитися до вибору кросівок і їх захисних характеристик.

Розмір взуття. Взимку слід носити кросівки на підлогу розміру більше. Ця загальна характеристика підходить всім, тому що у вільному взутті ногам буде значно тепліше, ніж у взутті за розміром.

Атмосферні опади. На вибір бігового взуття істотно впливає наявність і вид атмосферних опадів. Якщо на вулиці трохи снігу або він сухий по консистенції, то сміливо можна бігати в звичайних шосейних кросівках — сніг не буде сильно вбиратися в тканину взуття. Якщо ж на вулиці рясний мокрий сніг, що створює брудну кашу, то промочити ноги не складе труднощів, а значить є ризик отримати переохолодження. Якраз для таких погодних умов розроблені унікальні мембранні тканини, наприклад, Gore-Tex. Як вже говорилося вище, більшість бігунів стверджує, що їх ноги не замерзають при бігу в зимовий період часу, але все індивідуально, тому покладатися потрібно тільки на свій досвід і свої відчуття.

Швидкість руху. Чим швидше ви біжите, тим швидше циркулює кров в організмі, і тим тепліше вашим ногам. Однак не всі бігуни — любителі швидкого бігу. Якщо ви до таких не ставитеся і віддаєте перевагу повільні пробіжки, то вам особливо важливо зупинити свій вибір на якісному взутті, добре тримає тепло.

Тривалість пробіжки. Тривалі тренування в поганих погодних умовах, особливо на низькому пульсі (при повільному темпі), підвищують ризик переохолодження організму. Якщо ви любите довгі пробіжки, обов'язково враховуйте цей фактор при виборі взуття, і віддавайте перевагу кросівкам з теплозахисними характеристиками.

Пам'ятайте, взуття може розтягнутися або стиснутися по ширині, але по довжині взуття не розтягується, так як стримується жорстким підноском і задником.

18.12.2020



Рівне-Ракурс №10 від 18.12.2020p. 
На головну сторінку