Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №996 від 24.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

НБУ заявив, що з 2021 року МФО зобов'язані вказувати інформацію про повну ставку по позикам

НБУ на своїй сторінці в Facebook написав про необхідність посилення моніторингу МФО, які надають маленькі кредити. Новий закон вступить в силу в 2021 році. Про це нововведення пише golos.ua.

В 2021 році МФО повинні надавати інформацію про повну відсоткову ставку по кредитам. Сьогодні вони вказують, що видають позики під 0.01% *. Повні умови кредиту зазначаються під виноскою. Наприклад, що тільки 5 діб протягом акції відсоткова ставка 0%. А з 6 дня вона вже буде 2% на добу.

Регулятор має намір змусити МФО відразу розкривати повну вартість позики з урахуванням кінцевої суми витрат споживача.

Джерело повідомляє, що клієнти просто покинуть ринок фінансів при відсутності розуміння вартості послуги.

Сервіс Crezu, який допомагає підібрати позику на картку, повідомляє, що найчастіше споживачі обирають швидкі позики на термін до 30 днів. Регулятор змусить МФО вказувати ціну своїх послуг навіть на сайті. Сьогодні вже йде обговорення методики, що дозволяє максимально демонструвати вартість кредитів.

Регулятор відзначає, що подібне рішення було прийнято на основі отриманого минулого досвіду. Ставка 0% не повинна вводити в оману позичальників. А справжні відсоткові ставки, які пропонують МФО, повинні бути цікаві позичальникам з фінансової точки зору.

7 жовтня 2020 року глава держави підписав закон, що змушує мікрофінансові організації вказувати всі витрати на позики, які надаються на період менше 1 місяця та в розмірі мінімальної заробітної плати (5000 гривень).

Як все починалося?

На першому етапі регулятор змусив МФО вказувати точну та зрозумілу інформацію про послуги, що надаються. Даний закон почав діяти з 1 вересня 2020 року. Банківські установи вже працюють в новому режимі 4 місяці.

За інформацією прес-служби, Національний банк Уркаїни задоволений отриманими результатами за минулий період. Регулятор повідомив, що перший досвід продемонстрував позитивну участь головних українських банків у питаннях захисту прав споживачів. Організації прекрасно розуміють, що подібний крок вважається вкладом у майбутнє та допомагає збільшити базу клієнтів.

На сьогоднішній день відомство повністю контролює виконання кожної вимоги щодо надання відомостей про онлайн позики на сайтах МФО та в рекламі. Відомство впевнене, що необхідно домогтися інформаційного балансу в наданні послуг фінансовими організаціями та небанківськими установами.

24.12.2020



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2020p. 
На головну сторінку