Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1010 від 08.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

7 найбільш відомих видів солі та способи їх застосування в кулінарії

7 найбільш відомих видів солі та способи їх застосування в кулінарії

Сіль одна з найстаріших і найбільш використовуваних приправ. Археологи виявили, що сіль використовується вже більше 8000 років. Солоний смак один з п’яти основних смаків, які ми відчуваємо, поряд із солодким, кислим, гірким і умамі.

Що цікаво, на формування смаку солі впливають родовища, мінеральні речовини і методи випаровування. Саме завдяки цьому ми отримуємо сіль з різною текстурою, смаком і застосуванням. Давайте розглянемо найбільш відомі види солі і розповімо, як їх використовувати.

Кухонна сіль

Це основний вид, яким користується більшість людей. Кухонна вона тому, що після видобутку її поміщають у воду і очищають від інших мікроелементів, а потім випаровують для створення однорідного продукту. Столова сіль зазвичай на 97-99 відсотків складається з хлориду натрію з деякими добавками, що перешкоджають злежуванню.

Часто кухонна сіль також містить йодид, який є важливою поживною речовиною. Така сіль називається йодованою, але при цьому вона не є джерелом йоду.

Кошерна сіль

Це очищена сіль з кристалами більшими, ніж у звичайної кухонної солі, і без добавок (наприклад, йодиду). Попри свою назву, тільки деякі бренди дійсно відповідають кошерним вимогам.

Назва насправді пов’язана з тим, що цей тип великої кристалічної солі використовується при приготуванні кошерного м’яса.

Морська сіль

Морська сіль готується з морської води, яка випаровується. Залежно від місцевості, звідки надходить вода, мінерального складу і методу випаровування, морська сіль може мати багато відмінностей. Технічно це відбувається так: морську воду кип’ятять, щоб видалити домішки, потім осад нагрівається до кристалізації солі. Потім починають працювати солевари, які добувають сіль так, щоб зберегти великі лускаті кристали неушкодженими.

Рожева сіль

Гімалайська сіль, відома своїм яскраво-рожевим відтінком і видобувається в регіоні Пенджаб в Пакистані, в основному в соляній шахті Хевра. Менш відома болівійська версія видобувається в Андах.

Рожевий колір солі обумовлений слідами оксиду заліза, але сама сіль це переважно хлорид натрію і має ті ж якості, що і звичайна кухонна сіль.

Гімалайська чорна сіль

Одна з найцікавіших солей і, насправді, вона більш пурпурно-червоного кольору, ніж чорного. При подрібненні вона набуває рожевого відтінку, але її офіційна назва, «кала манак» і перекладається як «чорна сіль». Такий колір вона має завдяки мінералу грейгіт, а різкий запах – від вмісту сірки. Сіль має прохолодну квадратну кристалічну структуру.

Чорну сіль можна додавати в вегетаріанську їжу, щоб імітувати смак яєць, хоча, якщо ви переборщите, то їжа може придбати присмак солоних тухлих яєць.

Сванська сіль

Сванська сіль це більше суміш спецій, ніж чиста сіль. Але готується вона зі звичайної приправи і суміші трав, які ростуть в регіоні Сванетії. Сванетія – високогірний і важкодоступний район Грузії. Щоб дістатися туди, необхідно було зробити піший похід, тягнучи всю поклажу на собі. Природно, багато харчових продуктів, у тому числі сіль, були у великому дефіциті. І їх дуже сильно економили. Ось і придумали винахідливі жителі гір змішати цінний продукт – сіль з різними пряними травами, які в достатку ростуть на схилах гір. В результаті обсяг солі збільшувався, і її вистачало надовго.

Конопляна сіль

Вважається, що така сіль була обов’язковим атрибутом на столах наших предків. Готується вона, як і сванська, з тією лише різницею, що до кухонної солі додавалися місцеві трави, а ще смажене насіння конопель. Така приправа відмінно підходила до картоплі і каш.

08.04.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.04.2021p. 
На головну сторінку