Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1018 від 04.06.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Ознаки на харчових продуктах,

Ознаки на харчових продуктах,

які помилково вважають зіпсованими чи неїстівними

В основному ознаки того, що продукт зіпсувався, очевидні. Але бувають і прикрі непорозуміння.

Білий наліт на шоколаді

Якщо у шоколаду не закінчився термін придатності, але при цьому виявився білий наліт, його не варто викидати. Це свідчить лише про неправильні умови зберігання: наприклад, часто таку ось «сивину» можна побачити на дорогій шоколадній цукерці або плитці гіркого шоколаду, якщо продукт деякий час лежав в холодильнику або був на морозі (в процесі транспортування взимку). Білий наліт – це показник високого відсотка какао-масла, яке стало свого роду конденсатом при різкій зміні температур і просочилося назовні.

Занадто швидко висохлі і стали жорсткими сухофрукти

Це не ознака недоброякісного продукту. Зовсім навпаки! Тут можна провести паралель з хлібом: швидко перетворюється в сухарик той, в якому менше добавок, а буханки, які тиждень залишаються свіжими і м’якими краще не купувати. Повернемося до кураги і чорносливу. Консервант діоксид сірки дозволяє висушеному фрукту зберігати колір і м’якість (тобто той самий бажаний товарний вигляд). Виробники часто переборщують і додають більше безпечної для здоров’я кількості діоксиду сірки. У разі «передозу» діоксиду сірки чорнослив, наприклад, надмірно блищить і настільки м’який, що розповзається при митті. А ось якщо чесний виробник подбав про здоров’я покупця і додав консерванту трохи менше допустимого максимуму, сухофрукт швидко висохне (як і належить за законами фізики!), зате буде набагато безпечнішим. А м’якість продукту легко повернути, якщо ненадовго покласти в теплу воду.

Аміачний запах від деяких сортів сиру

Звичайно, якщо куплений вчора сир виділяє запах аміаку, його потрібно терміново викинути. Але для таких сортів, як брі, камамбер, Дор Блю, через специфічні сирні благотворні бактерії, які використовують для виробництва даних делікатесів, помірний аміачний запах – норма, а не ознака псування продукту.

Зелені або, навпаки, злегка в крапочку жовті банани

У першому випадку ми маємо справу з недоспілим фруктом. На любителя, звичайно: банан не надто солодкий, трохи навіть терпкий. Але зате корисний втричі більше, ніж його доспілий солодкий побратим, оскільки містить більше вітамінів і менше цукрів. До слова, на ринках в Китаї за нестиглі фрукти покупці готові викласти подвійну суму. Що ж стосується бананів з коричневими точками на шкірці, потрібно уважно оглянути плід. Шкірка як і раніше пружна і без пошкоджень? Банан можна спокійно вживати в їжу. Хіба що сахарози в ньому трохи більше.

Великі грудки осаду оливкової олії

Насправді така оливкова олія просто постояла в холодильнику. І з нею все в повному порядку. Просто залиште її в кімнатній температурі і через кілька годин вона стане прозорою. Мораль цієї байки така: оливкову олію не потрібно зберігати в холодильнику, там вона дасть такий великий осад. Але при цьому не втратить корисних властивостей.

04.06.2021



Рівне-Ракурс №10 від 04.06.2021p. 
На головну сторінку