Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1020 від 17.06.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Стародавні піраміди з різних куточків світу

Стародавні піраміди з різних куточків світу

Приголомшливі стародавні піраміди світу завжди ваблять завзятих мандрівників.

Єгипет: піраміди Гізи

Велика піраміда Гізи, знаходиться на околиці Каїра. Ця крася була побудована як могила для фараона Хуфу (відомий своїм грецьким ім’ям Хеопс) приблизно в 2570 році до н.е., а щоб закінчити її знадобилося 2.3 млн кам’яних блоків і близько 20 років. Ця стародавня піраміда вважається одним з семи чудес стародавнього світу, і стоїть досі з висотою 137м.

Перу: Уака-Ларга

Це археологічне місце знаходиться на відстані одного кілометра на схід від невеликого містечка Тукуме, в долині Ламбайеке. Воно складається з 26 колосальних пірамід, побудованих навколо священної гори (яка ще називається Чистилище) близько 1000 року н.е. Найбільша піраміда (Уака Ларга) має 700 метрів довжини, 270 метрів ширини і 30 висоти.

В даний час всі піраміди є безформними і, здається, що це звичайні пагорби, створені природою. Але насправді колись вони були геометричними фігурами, і були житловими палацами аристократів того часу.

Мексика: Піраміда Сонця

Давня піраміда Сонця знаходиться в занедбаному місті Теотіуакан, на північний схід від Мехіко і означає щось на зразок «місце богів». Це найбільша і символічна структура міста. Вважається, що її будівництво велося спільно з пірамідою Місяця в другому столітті нашої ери. Ніхто не знає напевно для чого вони були створені.

В даний час піраміда Сонця досягає 65 метрів у висоту, але раніше могла бути вища, так як верх був увінчаний храмом або святилищем. Вона має майже квадратну форму, з довжиною кожного боку близько 225 метрів. Ця піраміда поєднана з «дорогою мертвих»», і є центром міста, де розташовані найбільш важливі будівлі.

Судан: піраміди Мерое

Одна з обов’язкових місць для відвідування в Судані – піраміди міста Мерое. Вони були побудовані близько 720 року до н.е. на березі річки Ніл і є одними з найстаріших пірамід на Землі. Сьогодні тут є більш ніж 50 будівель серед залишків давньої столиці нубійського царства. Весь комплекс складають стіни, храми, святині і кладовища.

На відміну від єгипетських, піраміди Мерое були гробницями не тільки для царів. Тут міг бути похований будь-який багатий дворян. Їх розміри, звичайно, не такі вражаючі (від 12 до 20 метрів), але вони наближають нас до реальності однієї з найдавніших цивілізацій Африки.

Гватемала: Храм IV (Тікаль)

Тікаль є однєю з найбільших археологічних пам’яток і міських центрів доколумбової цивілізації майя. Місто займає площу понад 16 кв. км. і включає в себе близько 3000 структур, які знаходяться в середині тропічного лісу, в басейні Петен. Храм IV, з висотою понад 65 метрів, є одним з найвищих будівель цього періоду.

Спустошення Тікаля було пов’язано зі зникненням цивілізації майя.

Ірак: Зиккурат в Урі

Ще одна цікава і древня пірамідальна споруда – Зиккурат в Урі. Зиккурат – це храм стародавньої Месопотамії, який має форму вежі або піраміди, як знаменита Вавилонська вежа. Вони вважалися обителлю богів і зводилися над містом як місце між небом і землею, місце для спілкування з богами. Зікуррат в Урі є одним з найвідоміших в світі. Він був побудований шумерським царем Ур-Намму приблизно в 2100 році до нашої ери. І хоча залишилася тільки його підстава, він залишається одним з найбільш збережених в світі. Фасад і сходи були відновлені в повному обсязі.

Боснія і Герцеговина: Піраміда Сонця

Холм Височица знаходиться в місті Високо, недалеко від Сараєво. Гора має висоту 213 метрів і дуже симетричну форму, яка нагадує піраміду. Розкопки підтверджують, що всередині були прокладені бруковані площі і тунелі. Є ймовірність, що ця піраміда (і ще кілька інших) була побудована іллірійцями, що жили в цьому регіоні з 12000 по 500 р. до н.е. Якби такий факт підтвердили, то це була б одна з найдавніших пірамід світу.

17.06.2021



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2021p. 
На головну сторінку