Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1029 від 19.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Які можуть бути наслідки від неконтрольованого вживання харчових добавок

Одна з причин популярності харчових добавок, що містять вітаміни і мінерали – їх відносна нешкідливість. На відміну від ліків вони мають мало побічних ефектів, тому виробники не зобов’язані попереджати споживачів про потенційні ризики.

Ад’юнкт-професор фармацевтичного факультету Квінслендського університету (Австралія) Джеральдін Мойсей описала кілька можливих шкідливих наслідків неконтрольованого вживання харчових добавок.

Побічні ефекти

Зазвичай побічні ефекти харчових добавок з вітамінами і мінералами виникають при занадто високих дозах як при тривалому, так і при короткочасному застосуванні, наприклад, вони можуть стати причиною загострення деяких хронічних захворювань. Також приймати добавки з обережністю необхідно вагітним і годуючим жінкам.

Взаємодія з ліками

Поєднання добавок з іншими ліками може зробити препарати більш токсичними або менш ефективними.

Вартість

Висока вартість деяких харчових добавок може вплинути на фінанси людей і їх здатність дозволити собі якісне лікування та інші необхідні речі і продукти.

Відкладання більш ефективної терапії

Час, який люди витрачають на прийом непотрібних добавок, відстрочує початок більш ефективного лікування, дозволяючи хворобі прогресувати.

Помилкова надія

Нерідко люди довіряють помилковим заявам виробників харчових добавок, які обіцяють, що їх засіб врятує від усіх хвороб. Але в підсумку надії часто не виправдовуються, і це призводить до сильного розчарування, яке може вплинути на психологічне здоров’я людини.

Занадто велика кількість різних препаратів

У міру збільшення кількості ліків і харчових добавок збільшується і ймовірність того, що щось піде не так: зростає ризик прояву побічних ефектів, можуть з’явитися наслідки взаємодії препаратів, помилки в дозуваннях або часу прийому і т. д.

Ключем до безпечного вживання харчових добавок з високим вмістом вітамінів і мінералів є правильне дозування, яке повинен підібрати лікар.

19.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2021p. 
На головну сторінку