Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1029 від 19.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чому для заспокоєння та позбавлення від тривоги треба пити воду

Чому для заспокоєння та позбавлення від тривоги треба пити воду

Склянка води заспокоює людину, якщо настає підвищене збудження, і важко самостійно повернутися до нормального стану. Дія рідини на організм грає відволікаючу роль і дозволяє виграти час, щоб усі системи почали працювати у нормальному режимі. Заспокоїтися можна за допомогою деяких методів, які зможуть придушити стрес.

Як випита склянка води допомагає заспокоїтися

За наявності сильного збудження часто пропонують випити склянку води, щоб заспокоїтися. Наскільки б дивно це не звучало, але це допомагає прийти до норми і повернути собі спокій. Таке відбувається за рахунок відповідної роботи організму і його можливості регулювати процеси.

Коли людина починає пити воду, вона перемикається на процес ковтання, і у деякій мірі це її відволікає від тієї події, яка призвела до нервового збудження. Під час ковтання заспокоюється дихання і зменшується частота серцебиття. Під час збудження усе відбувається навпаки – дихання стає прискореним, і тоді разом з ним підвищується серцебиття. Усередині організму усе відбувається набагато складніше і залежить від процесів у головному мозку.

Біохіміки Медичної школи Стенфордського університету під час дослідження глибокого дихання виявили, що у стовбурі мозку є крихітний кластер нейронів, який зіставляє глибину вдиху і емоційний стан. З цього вони зробили висновки, що поверхневі і часті вдихи викликають збудження, і навпаки – за наявності глибоких настає розслаблення. Досвід проводився на мишах, але біохіміки вважають, що й у людини є такий взаємозв’язок.

Склянка води впливає на дихання, а це означає, що дозволяє у деякій мірі заспокоїтися людині. Щоб був позитивний ефект, пити її потрібно повільно, роблячи окремі ковтки.

Які методи допоможуть заспокоїтися

Отримати спокій допоможуть способи, які дозволяють взяти контроль над своїми емоціями:

Синій колір

Вчені з Гренадського університету виявили під час дослідів, що людина, дивлячись на синій колір, повертається до норми після нервового збудження за 1,1 хв., а, дивлячись на білий – за 3,5 хв. Тому достатньо подивитися на свій телефон протягом 10 хвилин, щось зробити у ньому, щоб відволіктися, і заспокоїтися.

Спокійна пісня або композиція завдовжки у 8 хвилин

У цьому способі головне – витримати ритм. Серцебиття починає підлаштовуватися під нього, і відбувається заспокійливий ефект. Його посилить зручна поза.

Природні звуки природи

Вслухаючись і вдивляючись, людина перемикає свою увагу зі стресової ситуації на об’єкти природи.

Запахи

Запахи лаванди, розмарину, іланг-ілангу знижують кров’яний тиск, що допомагає швидше зняти тривожний стан.

Відволіктися на інший процес або роботу

Треба знайти для себе будь-яке заняття і виконати його з повним зосередженням на процесі. За цей час мозок «перемикається», у результаті знижується вироблення стресових гормонів.

На ситуацію, яка викликала тривогу, потрібно подивитися з боку, наче вона стосується іншої людини. Можна згадати стару народну мудрість:

«Якщо це твої проблеми, ти зможеш їх вирішити. Якщо ти не можеш їх вирішити – це не твої проблеми».

Іноді достатньо такого підходу, щоб ситуація стала зрозумілою, нерви прийшли до норми, і настав спокій. Такий спосіб дозволяє позбутися навіть від депресивного стану.

19.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2021p. 
На головну сторінку