Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1031 від 02.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

У плем’я водабе існує найпікантніший конкурс краси в Африці, від якого з’являються діти

У плем’я водабе існує найпікантніший конкурс краси в Африці, від якого з’являються діти

Ми звикли до того, що конкурси краси – це, як правило, доля жінок. Майже у всіх куточках земної кулі чомусь було прийнято оцінювати саме жіночу красу. Але нігерійське плем’я водабе має власний погляд на цей рахунок. Тут щороку в красі, витонченості й інших чеснотах змагаються чоловіки.

Щорічно кінець вересня знаменується неймовірно видовищним, яскравим і незвичайним дійством – святом ворсу, до якого ретельно готуються всі представники сильної статі цього кочового племені.

Так само, як і красуні на міжнародних конкурсах краси, учасники цієї події роблять собі складний макіяж. Правда, замість туші, тіней, помади і рум’ян тут в хід йдуть строкаті фарби, якими чоловіки покривають все обличчя. Кожен з кольорів символічний і означає яке-небудь явище або рису характеру.

Образ обов’язково доповнюють яскраві тоги і хитромудрі головні убори всіляких видів.

Як проходить конкурс краси у водабе

У першому «турі» змагання конкурсанти дефілюють по савані Сахель, демонструючи журі (яке, до речі, складається виключно з жінок водабе) свої тіла і чарівні посмішки. Це, напевно, найпростіша частина конкурсу, тому що на наступних етапах учасникам доведеться змагатися в сідланні верблюдів, полюванні, чаклунстві і ритуальних танцях.

Танці передбачають обов’язкове занурення в транс. Витримати такі випробування під палючим африканським сонцем красеням водабе допомагає напій з збродженної кори, що володіє галлюциногенним ефектом.

Кожна дівчина на конкурсі може вибрати собі чоловіка, навіть якщо один у неї вже є. Для цього їй варто лише грюкнути вподобаного хлопця по плечу. Ці відносини в племені водабе отримають статус «шлюбу по любові». Саме від таких зв’язків зазвичай народжуються діти, що прекрасно впливає на демографічну ситуацію в селі.

А от переможець змагання отримає куди більший приз. Йому буде дозволено вибрати собі необмежену кількість дам, що йому сподобалися, і прожити з ними цілий місяць.

02.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2021p. 
На головну сторінку