Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1031 від 02.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вилікувати томати від фітофторозу за допомогою народних засобів

Як вилікувати томати від фітофторозу за допомогою народних засобів

Фітофтороз – дуже небезпечне грибкове захворювання, яке миттєво охоплює усі рослини. Поява грибка відбувається у другій половині липня, оскільки він полюбляє вологу, стійку, теплу погоду. Уражає здебільшого пасльонові: картоплю, перець, баклажани, томати. Спори миттєво заражають і знищують рослини повністю. Якщо на вулиці сухо і спекотно, спори не розвиваються та гинуть.

Ознаки захворювання у томатів

1. На усіх частинах рослини виступають темно-коричневі плями.

2. На внутрішній стороні листя виникає білястий наліт.

3. Плоди деформуються і починають гнити.

4. Квітки темнішають, сохнуть і опадають.

5. Після поливу або дощу листя стає олійним і блискучим.

Обробка народними засобами

Томати, що перебувають у відкритому ґрунті, менш схильні до захворювання, особливо під час спекотної і посушливої погоди. Якщо все ж таки відбулося зараження, то необхідно обробити кущі народними засобами, основою яких є молоко або кефір. Робиться це у вечірній час, щоб не залишити сонячних опіків на листі рослин. Такий засіб абсолютно безпечний для томатів, тому можна обробляти ним щодня.

Помідори у теплиці перед обприскуванням ретельно оглядають, обривають уражені частини рослини і проводять обробку кожні три дні, потім раз на 10 днів з профілактичною метою.

Не рекомендується використовувати засоби, що містять мідь, оскільки вона може накопичуватися у плодах.

Популярні народні засоби

Фітофтороз швидко звикає до різних препаратів, тому не рекомендується користуватися одним й тим самим. Найкраще застосовувати народні засоби, чергуючи їх, вони є більш ефективними і безпечними. Найпростішими у виготовленні і дієвими визнають такі:

• молочну сироватку розводять навпіл з водою і обприскують томати кожні три дні, починаючи з липня;

• пачку пресованих дріжджів розвести у відрі води, обробляти томати після появи захворювання;

• розчином склянки кам’яної солі на відро води можна обприскувати після видалення з рослини усіх уражених частин. Також це гарний профілактичний засіб;

• з профілактичною метою використовують літр кефіру, який залишають на дві доби для бродіння, потім розводять у 10 л води і обробляють кущі раз на тиждень з моменту висадки саджанців у ґрунт.

Щоб захистити томати від фітофтори, необхідно правильно доглядати за рослиною, дотримуючись своєчасного поливу, ретельно стежити за температурним режимом у теплиці, обирати найбільш стійкі до фітофторозу сорти.

02.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2021p. 
На головну сторінку