Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1032 від 09.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вибрати саджанці у контейнерах, які 100?% приживуться

Як вибрати саджанці у контейнерах, які 100?% приживуться

Які рослини краще приживаються: із відкритою кореневою системою чи закритою (у контейнерах). Безумовно, контейнерні саджанці! Саджанець із відкритою кореневою системою можна порівняти з рибою, викинутою на берег: вона починає задихатися і дуже швидко гине. Тому й приживаються такі саджанці набагато гірше.

Натомість контейнерні саджанці приживаються майже завжди. Але тільки за умови, якщо це не підробка.

Контейнерний саджанець чи фальшивка

Вирощувати саджанці у контейнерах (із закритою кореневою системою) почали порівняно нещодавно. Здавалося б, у цьому нічого складного: постав саджанець у контейнер, підсип ґрунту і можна продавати. Так, але добре прижитися такій рослині на новому місці шансів мало. І, на жаль, на наших ринках такі «контейнерні саджанці» зовсім не рідкість.

Натомість справжній контейнерний саджанець, який гарно приживається після пересаджування, повинен провести в цьому контейнері кілька місяців, з весни до осені. І тільки тоді його можна виставляти на продаж, як справжній контейнерний саджанець. За цей час його коренева система здатна заповнити горщик.

Як розпізнати справжній контейнерний саджанець?

Отже, ви прийшли в магазин або на ринок і хочете купити контейнерний саджанець. Як визначити справжній він чи нещодавно посаджений?

1. Саджанець, який провів в контейнері один сезон, має добре розвинену кореневу систему, яка обплітає і міцно утримує всю земляну грудку.

2. Витягуючи такий саджанець з контейнера, його коріння підніме всю грудку, і субстрат не розпадеться.

3. Продавець, впевнений в якості своїх саджанців, не буде заперечувати, коли ви спробуєте підняти саджанець за “чуб”. Якщо він заборонить це робити і назве безліч причин (коріння засохне, коріння замерзне і т.п.), не засмучуйтеся, а радійте! Вам пощастило і продавець таким чином сам зізнався, що продає неякісний товар.

І наостанок зауважте, що контейнерні саджанці приживаються таки не у 100?% випадків. Занадто комфортні умови для життя в контейнері іноді роблять саджанцю погану послугу, і він погано почувається у відкритому ґрунті. Тому обов’язково готуйте посадкову яму за всіма правилами (більшою, ніж розмір контейнера) і наповнюйте її пухкою і родючою сумішшю.

09.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 09.09.2021p. 
На головну сторінку