Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1033 від 17.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Які продукти потрібно замочувати у воді перед тим, як їх готувати

Які продукти потрібно замочувати у воді перед тим, як їх готувати

Більшість насіння, бобів і круп містять так звані «блокувальники ферментів», які захищають натуральні продукти від шкідливих комах і оберігають насіннячко від раннього пророщування. У природі так заведено, насіння, що впало на землю, має пережити зиму і вирости при приході вологи і тепла, як правило це весна. Для того щоб захистити насіннячко від ранньої появи проростка, наприклад, в плодах горіхів є фітинова кислота, яка блокує виведення паростка завчасно.

Інші рослини, такі як злакові та бобові, насичені антинутрієнтами у вигляді:

• лектинів,

• дубильних речовин,

• гойтрогенів,

• оксалатів,

• ціаногенних глікозидів.

Щоб не розбиратися у всіх цих складних словосполученнях, досить зрозуміти, що деякі з цих речовин перешкоджають засвоєнню поживних речовин в травній системі. Справедливості заради треба сказати, що ці сполуки не для всіх і не завжди шкідливі. Наприклад, багато хто знає, коли їм не треба вживати продукти з дубильними речовинами. Для того, щоб знизити антинутрієнти, досить просто обмежити їх кількість в раціоні. Або піддати замочуванню.

Які продукти потрібно покласти в воду перед тим, як їх використати

Картопля – високо крохмалистий овоч, а крохмаль є сильним алергеном. Особливо багато крохмалю в молодій картоплі. Крохмаль – основна їжа для патогенної флори кишечника, яка при активному розвитку призводить до діареї або запору. Також крохмаль – це полісахарид, який в шлунку стає глюкозою і значно підвищує рівень цукру в крові. Це слід враховувати людям з захворюванням на цукровий діабет та надлишковою вагою.

Знизити кількість крохмалю в картоплі допоможе замочування її у воді. Як це зробити правильно?

1. Промийте бульби картоплі, видаліть плями. Якщо картопля має зелений колір, вона не годиться в їжу, так як містить соланін. Соланін – токсична речовина, і вживати в їжу такі бульби не можна.

2. Очистіть картоплю від шкірки і наріжте кубиками. Залийте теплою водою не менше ніж на 2 години.

3. Злийте воду і повторіть процес.

В рожевому і фіолетовому сортах картоплі цукру і крохмалю менше, ніж в інших.

У горіхах, злакових і бобових міститься фітинова кислота, яка не дозволяє їм прорости завчасно. Але при попаданні в організм людини ця кислота може принести багато неприємностей. Наприклад, вона перешкоджає перетравленню горіхів і засвоєнню вітамінів і мінеральних речовин, що важливо враховувати людям з остеопорозом. Лідерами за змістом фітину вважаються волоські горіхи, фундук і вівсяні пластівці.

Замочування бобових і злакових допоможе не тільки позбутися від шкідливих речовин, але і прискорить процес приготування.

1. Не замочують тільки кедрові горіхи і кунжутне насіння, а також насіння соняшнику.

2. Замочуються горіхи і боби в чистій воді кімнатної температури. Для кожного виду продуктів свій час замочування.

3. Горіхи і боби замочують на 4 – 8 годин. Необхідно враховувати, що при замочуванні більш ніж на 8 годин обов’язково треба змінити воду.

4. Зернові: перловка – не менше 24 годин, рис, гречка, пшоно – 1 година, пшениця – 12 годин.

Також корисно замочувати перед вживанням овочі, зелень, фрукти на 1 годину. Це не тільки дозволить позбутися від непотрібних мікроорганізмів, але і виведе надлишки нітратів і пестицидів.

Бобові вимочують більш тривалий час, так як в них міститься білок, який важко перетравлюється. Завдяки вимочуванню або варінню в декількох водах вдається позбутися від оболонки, яка важко перетравлюється і викликає здуття живота.

17.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2021p. 
На головну сторінку