Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1036 від 08.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Продукти, які містять більше калорій, ніж ви думали

Здорове харчування асоціюється з дієтичним, хоча це не одне і те ж. Деякі продукти вважаються корисними не тому, що в них менше калорій, ніж в інших, а тому, що вони містять багато різних вітамінів і мікроелементів, які вони впливають на організм і засвоюються.

Банан

Це плід із великою кількістю швидких вуглеводів з високим глікемічним індексом. Коли нарізаєте банан, щоб додати його в салат або вівсянку, майте на увазі, що один середній плід містить 89 калорій. Так що, якщо прагнете схуднути, з’їдати за один раз ціле гроно буде нерозумно.

Сухофрукти

Із сухофруктів, по суті, «вичавлюють» воду, а це значить, що одна чашка містить у 5-8 разів більше калорій і цукру, ніж така ж порція свіжих плодів. Наприклад, у тарілці винограду близько 60 калорій, а в тарілці родзинок – вже 460. Це не знижує корисні властивості сухофруктів, але майте на увазі, що, якщо слідкуєте за кількістю споживаних калорій, краще вимірювати ці ласощі поштучно, а не в чашках.

Безглютенові продукти

Вживання в їжу безглютенових продуктів під виглядом здорового харчування може призвести до дефіциту кальцію, заліза, тіаміну, рибофлавіну, фолієвої кислоти, тому в результаті ви їсте менше збагачених поживними речовинами зернових продуктів. Крім того, нестача клітковини, яка міститься в цільних зернах, погіршує травлення і провокує запори.

Також безглютенові продукти, зазвичай, містять більше калорій. Все тому, що в них є кукурудзяний крохмаль і рисове борошно – типові замінники звичайного пшеничного борошна.

Йогурт

В одній порції простого йогурту близько 100 калорій і багато кальцію. Проте той же самий йогурт з сиропоподібними фруктами на дні, мюслі та іншими доповненнями може містити до 46 грамів цукру або до 250 калорій.

Горіхи

Горіхи часто використовують як здоровий перекус. Вони багаті білком, антиоксидантами, вітамінами, мінералами, а ще калоріями і жиром. У 100 грамах арахісу понад 560 калорій, фундука – близько 628, волоських горіхів – більше 650. Абсолютно всі горіхи дуже калорійні.

Тофу

Так званий соєвий сир широко використовується у веганській кухні і в здоровому харчуванні в цілому. Тофу містить багато білка, заліза, кальцію. У половині склянки цього продукту приблизно 100 калорій, не так вже й багато. Проте проблема в тому, що тофу люблять смажити або запікати, а він, як губка, вбирає олію, перетворюючи ваш корисний обід у справжню жирову бомбу.

Смузі і фруктові соки

Смузі – це велика порція декількох фруктів в одному живильному напої. Додайте до цього інгредієнти, які ми зазвичай використовуємо, щоб урізноманітнити коктейлі: сироп, мед, горіхи, шоколад, морозиво. Проте, коли п’єте лише склянку соку, зовсім не здається, що ваше тіло щойно отримало досить поживний десерт.

Кавові напої

Кава майже не містить калорій. У чашці чистого напою їх не більше 2-3, але яке задоволення від кави, якщо в ній немає подвійної порції вершків, кількох ложок цукру, кориці або апетитного сиропу? Тому в улюбленому латте вже не 2, а 250 калорій. У такому контексті фраза «я тільки вип’ю кави» перестає звучати необразливо.

08.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2021p. 
На головну сторінку