Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1037 від 13.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс мандрівника

Гает’але: найсолоніша водойма планети, де вміст солі вище, ніж в Мертвому морі

Гает’але: найсолоніша водойма планети, де вміст солі вище, ніж в Мертвому морі

Одна з найбільших помилок, в яку ми віримо, – це те, що Мертве море найсолоніша водойма планети. Але це зовсім не так: на планеті є водойми, де вміст солі набагато вище. А саме солоне з них – ставок Гает’але, розташований в пустелі Данакиль.

Гает’але знаходиться в одному з найдивовижніших місць планети – в Ефіопській западині на території самої спекотної пустелі земної кулі. Його солоність колосальна: 43?%. Для порівняння, солоність Світового океану приблизно 3,5?%. Ну, а солоність всім відомого Мертвого моря на 10?% нижче.

Однак туристи, що добираються до цього віддаленого місця планети, в воду заходити не поспішають. Справа в тому, що полежати на воді, як це можна зробити в Мертвому морі, тут навряд чи вийде. Від води Гает’але навряд чи вдасться отримати задоволення, а ось опік – можливо.

Справа в тому, що цей ставок з’явився відносно недавно, на початку 2000-х років. За словами місцевих жителів, водойма утворилася після землетрусу: в розколі почало бити термальне джерело. Вода в ньому гаряча, вища, ніж температура повітря в пустелі: 50-55 градусів за Цельсієм.

Однак небезпека купання не тільки в гарячій воді, а й в тому, що над озером ширяє вуглекислий газ. Виходить він прямо на поверхні озера у вигляді бульбашок, які тут же лопаються. Про те, що ставок небезпечний для живих організмів, кажуть навіть його береги: навколо озера лежать мертві птахи і комахи, які, по всій видимості, загинули, надихавшись парами газу. Через це Гает’але отримало у місцевих жителів прізвисько «озеро-вбивця».

Також у воді велика кількість заліза, чому водойма і її береги таких насичених кольорів. Однак солі заліза впливають не тільки на зовнішній вигляд, але і на консистенцію озера: при дотику вода в ньому здається жирною, немов масло. Але весь цей не особливо примітний пейзаж анітрохи не відлякує туристів: в кінці кінців, багато хто мріє побачити саму солону водойму планети.

13.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2021p. 
На головну сторінку