Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1041 від 12.11.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Сергій Кондрачук – про тарифи, ситуацію з COVID-19 та наступну сесію обласної ради

Сергій Кондрачук – про тарифи, ситуацію з COVID-19 та наступну сесію обласної ради

Напередодні сьомої сесії Рівненської обласної ради, яка відбудеться у п’ятницю, 12 листопада, голова обласної ради Сергій Кондрачук в ефірі «Радіо Трек» розповів про найбільш резонансні питання, які розглядатимуть депутати. Пропонуємо увазі читачів найцікавіше з розмови.

– Сергію Юрійовичу, передусім – про найнагальніше: боротьбу з COVID-19. Тим паче, що до «ковідної» програми депутати мають внести певні зміни…

– Без перебільшень, ситуація нині критична. З цього починаємо день, цим і завершуємо. Під час засідань постійних комісій, які в облраді завершилися днями, мав тривалі дискусії з представниками виконавчої влади. Головне питання – чому протягом літа не було вжито ніяких заходів для того, аби кисень постачався у медзаклади за графіком, а не у «ручному» режимі. І щоб пізно ввечері мені не телефонував головний лікар Здолбунівської лікарні з відчайдушними проханнями щось робити, бо до ранку кисень закінчиться…

Потрібно було діяти на випередження. Натомість зараз, на кисень мало того, що підняли ціну, то його ще й немає чим доставляти. Ось зараз ми знайшли автомобіль, обладнали його. Тепер шукаємо водія, який мав би дозвіл на перевезення небезпечних вантажів. Такі, здається, дрібні питання, до яких виконавча влада мала би бути готова заздалегідь… А нині, зважаючи на ситуацію, вже не дивимося, у кого які функції чи посадові обов’язки. Бо ж треба рятувати людей.

На сесії ж розглянемо зміни до Обласної програми з запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області коронавірусу COVID-19 на 2021-2022 роки. Серед іншого, маємо намір спрямувати 1 млн грн на встановлення кисневої системи лікувального газопостачання у Сарненській центральній районній лікарні. Також виділяємо кошти на придбання тест-системи для діагностики COVID-19, систем моніторингу фізіологічних показників та апаратів штучної вентиляції легень. На початку сесії заслухаємо інформацію щодо ситуації з коронавірусом від представників департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Рівненської ОДА. Вочевидь, будуть питання і до профільного заступника та голови облдержадміністрації…

- Порівнявши перший «пандемічний» рік з нинішнім, які висновки можна зробити про готовність влади до складної ситуації?

- Власне, порівнювати важко, бо облраду я очолив лише торік у грудні. Але вже той факт, що торік понад 15 млн грн так званої «ковідної» державної субвенції повернулося до держбюджету, і Рівненщина стала єдиною областю, де профільне управління не зуміло їх використати, мабуть, є відповіддю на Ваше запитання…

– Ще одним викликом є енергетична криза: нас уже лякають віяловими відімкненнями електроенергії, маємо ціни на газ для комунальних підприємств, які, без перебільшень, шокують. Чи порушуватимете на сесії це актуальне для громади питання?

– Наразі зареєстровано три проєкти звернень, які стосуються тарифного питання. Проте, це радше політична складова. Якщо ж говорити про практичне, то свого часу у ЗМІ активно піарили, як наприкінці вересня на Конгресі місцевих і регіональних влад, на який президент зібрав представників громад, йшлося про те, що НАК «Нафтогаз України» постачатиме газ для бюджетних установ за ціною 16,8 грн/куб. м.

Наразі ми проаналізували інформацію щодо кожної обласної комунальної установи. Знаєте по скільки вони платитимуть за газ за жовтень? По 37 або й по 38,5 грн/куб. м! Тому так званий меморандум про пільгові тарифи не діє… Зараз на сайті «Нафтогазу» зазначений перелік документів, які потрібно зібрати та відправити, щоб отримати газ за пільговим тарифом. У наших закладах діють саме так, натомість відповіді не отримують. Коли ж керівники телефонують до «Нафтогазу», там просто не беруть слухавки. Тому принаймні за жовтень за газ у комунальних закладах сплачуватимуть за високою ціною. Щиро сподіваюся, що хоча б у листопаді чи грудні пільгові тарифи врешті стануть актуальними. Та знову виникає питання: чому на державному рівні після підписання меморандуму не були готові до його втілення? Бо виходить, що у нас все вже традиційно «на камеру», а ви собі там мерзніть… І от таку некомпетентність маємо нині чи не у кожній галузі.

Безумовно, на грудневій сесії будемо спрямовувати кошти на комуналку, дофінансовувати потреби наших закладів. Але дуже хотілося б розуміти, що фінансуємо з обласного бюджету ми таки газ по 16,8, а не 38,5 грн. І що коли «раптом» випаде сніг, не з’ясується, що й до зими ми цілковито не готові.

– Ще в одному «політичному» зверненні, ініційованому депутатом фракції «Європейська Солідарність» Віталієм Гайдукевичем, йдеться про необхідність розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до злочинного виведення коштів Приватбанку, та відмивання вкрадених коштів через офшорні компанії.

– Усі бачать, що «хлопець з народу» Зеленський насправді виявився зовсім не таким. Міжнародні журналісти-розслідувачі чітко довели наявність на його офшорному рахунку 40 млн доларів. Є підозра, що це кошти, виведені з Приватбанку шляхом маніпуляцій. Тому важливо, аби президент знав, що окремі депутати, громада цікавляться, чи були з цих коштів сплачені податки, яким є їхнє походження. Врешті, це питання державної ваги, і вони стосуються кожного українця. І наше рішення засвідчуватиме позицію жителів Рівненщини.

– Під час сесії розглядатимуть й важливі кадрові питання…

– Так, нещодавно відбулася ціла низка конкурсів. Зокрема депутати призначатимуть керівника закладу «Обласне бюро судово-медичної експертизи». Конкурсна комісія розглянула подання від трьох кандидатів, одного з яких не допустили до конкурсу через невідповідність документів. І, попри те, що нам іноді закидають слідування якомусь «квотному принципу», під час цього конкурсу голоси поділилися 4 на 5. При цьому по-різному голосували й депутати, які входять до комісії. У результаті переміг В’ячеслав Ніконов. Тож тепер слово за сесією.

Є також кілька призначень, чи, радше, перепризначень у закладах культури. Йдеться про КЗ «Рівненський обласний академічний український музично-драматичний театр», КЗ «Рівненський академічний обласний театр ляльок», наші бібліотеки, де у конкурсі перемогли чинні керівники. Проте й тут на деякі посади претендувало по декілька кандидатів.

– Ще одне доволі актуальне запитання – яка ситуація нині на рівненському летовищі?

– Як відомо, на серпневій сесії на посаду очільника аеропорту депутати підтримали Олександра Якубця – з приміткою про те, що контракт з ним буде підписано, якщо кандидатуру погодить Державіаслужба. Протягом кількох місяців його керівництва суттєво зріс заробіток підприємства. Зрештою, вперше від часу війни у Югославії там сів Боїнг. І таких невеликих, але прикметних здобутків є чимало. У порядку денному сесії є питання про надання згоди на прийняття пожежного автомобіля з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Рівненської області. Йдеться про домовленість Олександра Якубця з аеропортом «Бориспіль» про передачу нашому летовищу пожежного автомобіля, який перебував у державній власності. Це, звісно, дуже приємно.

Проте маємо й неприємні новини: Державіаслужба наразі кандидатуру Якубця не погодила. Тому подаємо пакет документів вдруге і сподіватимемося на успіх. Бо зараз навіть опоненти не заперечують, що з керівником аеропорту ми «вгадали».

– На часі – бюджетний процес, у межах якого відбуватимуться й бюджетні слухання. З якою метою вони проводитимуться?

– Вже з наступного понеділка аналізуватимемо кошторис усіх установ, використання коштів за тими програмами, які діють на Рівненщині. Не хочу, аби це звучало пафосно, проте важливо, аби кожна копійка коштів платників податків використовувалися максимально ефективно. Маємо детально розібратися, чим заклади жили протягом року, і з чим вони йдуть у рік наступний. Переконаний, що бюджет області приймемо вчасно, і він відповідатиме й бюджетному кодексу, й інтересам жителів Рівненщини.

– Рівненська обласна рада восьмого скликання працює вже майже рік. Вочевидь, депутати вже можуть підбити певні підсумки і розповісти про них виборцям…

– Депутати зобов’язані звітувати перед виборцями, і на цій сесії ми маємо встановити терміни таких звітів. Наразі йдеться про строк до 1 лютого – саме до цієї дати кожен з 64 депутатів повинен оприлюднити звіт, якщо на сесії підтримають відповідний проєкт. Але хочеться, щоб такі звіти були не просто формальністю. Тому закликаю громаду активно цікавитися тим, що обраний депутат зробив протягом року.

12.11.2021



Рівне-Ракурс №10 від 12.11.2021p. 
На головну сторінку