Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1042 від 18.11.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

У ці 7 міфів про здоров’я очей варто припинити вірити

У ці 7 міфів про здоров’я очей варто припинити вірити

Навколо теми здоров’я очей існує багато помилкових переконань. «Морква покращує зір», «за наявності сухості у очах потрібно просто використовувати зволожуючі краплі». Щоб бути впевненими у правильності підходу і не займатися марним, а часом і шкідливим самолікуванням, фахівці спростували найвідоміші міфи про зір.

Морква, чорниця і вітаміни на їх основі зберігають зір

Око – це складний орган, для гарної роботи якого офтальмологи рекомендують дотримуватися повноцінного, збалансованого раціону. Він повинен включати у себе такі речовини: омега-3, лютеїн і зеаксантин, цинк, ресвератрол, вітаміни А, D, групи В. Зрозуміло, що лише морквою і чорницею для заповнення усіх потреб очей обійтися не вдасться. Необхідність прийому перерахованих мікроелементів і вітамінів у вигляді синтетичних добавок вирішується індивідуально з фахівцем. Їх призначення має бути засноване на результатах комплексної діагностики та лабораторних показниках певного пацієнта.

На здоров’я очей впливає велика кількість факторів, наприклад, генетика, вік, наявність шкідливих звичок. Тому думка, що зберегти зір допоможе лише раціон або якийсь окремий продукт – лише міф.

Сучасні електронні пристрої не відбиваються на роботі зорової системи

Ми не можемо говорити зі стовідсотковою впевненістю, що це дійсно так. Відомо, що під час роботи за комп’ютером, використання ґаджетів, перегляду телевізора знижується частота кліпання очима. Внаслідок цього підвищується ризик розвитку синдрому сухого ока. Крім того, перегляд екранів, що світяться, змушує майже постійно працювати фоторецептори сітківки, результатом чого стає її раннє виснаження і розвиток захворювань очей. Залишає бажати кращого також і спектральний склад «екранного» випромінювання.

Саме тому розроблені принципи ергономіки робочого місця для школярів і офісних працівників, а офтальмологи рекомендують робити регулярні перерви під час використання екранів і моніторів, що світяться.

Сонцезахисні окуляри можуть нашкодити

Це може бути правдою у тому разі, якщо вони були обрані неправильно. Але це не означає, що можна відмовитися від використання засобів захисту – надмірно яскраве сонячне світло, ультрафіолетове (УФ) і інфрачервоне випромінювання небезпечні для очей. Навіть у хмарну погоду за умови відчуття дискомфорту офтальмологи рекомендують користуватися сонцезахисними окулярами або контактними лінзами з УФ-фільтрами. Важливо відповідально підійти до їх вибору: купувати у салонах оптики, звертати увагу на наявність маркування UV400.

Регулярна зорова гімнастика може відновити зір

Існують різні види зорових гімнастик. З метою профілактики зорового стомлення офтальмологи часто рекомендують робити вправи, які знімають напругу з циліарних м’язів, що виникає за умови тривалого погляду на предмети поблизу. Крім того, мікроскорочення цих м’язів під час виконання гімнастики впливають на трабекулярний апарат так само, як легкий масаж, покращуючи його кровопостачання і нормалізуючи циркуляцію внутрішньоочної рідини.

Важливо розуміти, що це не лікування, а лише профілактика розвитку проблем із зором. Така гімнастика разом з правильною підготовкою робочого місця, коректним підбором окулярів або лінз і іншими заходами може підтримати здоров’я очей та уповільнити розвиток вже наявних проблем.

За умови виникнення сухості у очах потрібно використовувати зволожуючі краплі

За умови розвитку синдрому сухого ока одним із способів лікування є застосування штучних замінників сльози. Однак не варто займатися самодіагностикою і самолікуванням, обов’язково потрібно звернутися до фахівця. Як ми вже говорили раніше, око має складну будову і навіть його слізна плівка складається з трьох шарів, кожен з яких має свої особливості. Необхідно з’ясувати причину розвитку цього синдрому і, виходячи з цього, лікар зможе підібрати відповідне лікування, а також дасть рекомендації щодо коригування способу життя, харчування.

Лазерне коригування – лише тимчасове поліпшення зору

Лазерне коригування – сучасний і ефективний спосіб, що дозволяє забезпечити відмінний зір на все життя. Це достовірна, перевірена роками і досвідом офтальмологів усього світу, інформація.

Ретельна комплексна діагностика зору, аналіз загального стану організму, оцінка індивідуальних особливостей пацієнта дозволяють виявити протипоказання і обрати ту методику, завдяки якій результат збережеться назавжди. Погіршення зору можливе лише у результаті вікових змін, травм, появи серйозних проблем зі здоров’ям, але власне з лазерним коригуванням це ніяк не пов’язано.

З віком «мінус» стане «плюсом»

Це поширена помилка. Причиною короткозорості, зазвичай, є особливість будови ока, його довжина, яка не змінюється у зрілому віці. А після 40 років слабшають циліарні м’язи, кришталик втрачає свою еластичність і здатність фокусуватися на близькій відстані. У результаті дивовижного зцілення немає, проте потрібна додаткова пара окулярів для читання, оскільки людина починає гірше бачити не лише вдалину, але й зблизька.

18.11.2021



Рівне-Ракурс №10 від 18.11.2021p. 
На головну сторінку