Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1042 від 18.11.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чому фіалки рекомендують розміщувати на кухні: користь для рослини і людини

Чому фіалки рекомендують розміщувати на кухні: користь для рослини і людини

На відміну від інших примхливих рослин, фіалки можуть рости майже в будь-яких умовах. На вигляд рослина досить приваблива – жмені красивих дрібних квіточок виглядають святково і ошатно. Забарвлення квіток може бути найрізноманітнішим – від білого і ніжно-рожевого до темно-фіолетового.

Які умови потрібні для благополучного зростання фіалки

Для фіалки нема потреби підтримувати особливий температурний режим – її цілком влаштовує звичайна кімнатна температура. Яскравий колір рослині в загальному «подобається», але від прямих сонячних променів її краще оберігати. Найбільш вдалим розташуванням вважається північне вікно. Можна також повісити щільні фіранки – вони трохи приглушують дію сильних сонячних променів.

У приміщенні, де росте фіалка, повинна бути достатня вологість. Полив для фіалок треба підтримувати помірний – досить двох разів на тиждень. Квітучу фіалку поливати треба якомога обережніше, намагатися не заливати водою суцвіття. В цей час рослині може пошкодити навіть обприскування. Доводиться використовувати щадний метод – полив з піддону.

Де фіалки відчувають себе найкраще

Утримувати в будинку фіалки не тільки приємно, але і корисно – вони поглинають деяку кількість вуглекислого газу, присутнього в повітрі, і виділяють кисень. З їх допомогою атмосфера в житлі істотно поліпшується. Якщо для приготування їжі використовується газова плита, найдоречніше розмістити фіалки на кухні, тобто там, де його концентрація підвищена. Але не слід розташовувати їх в безпосередній близькості від плити, щоб випаровування від їжі не створювали на листках відкладень, що заважають їм дихати. Багато квітникарів відзначають, що після переселення рослин на кухню вони ростуть і розвиваються краще, ніж тоді, коли знаходилися в іншій кімнаті.

Кухня в будинку – це особливе функціональне приміщення, де вологість зазвичай підвищена. Крім того, через їжу, що готується, тут зазвичай тепліше, ніж в інших кімнатах. У період цвітіння фіалка, яку поливати слід з великою обережністю, та й то одне коріння, отримає стільки вологи, скільки їй необхідно. Якщо не ставити рослину поблизу плити і вибрати її місце з достатнім освітленням, краще кухні приміщення просто не знайти.

Що стосується уважного підбору освітлення, це не каприз. Щоб зацвісти, фіалці необхідні хороші порції освітлення, щодня, по 12-14 годин. Зверніть увагу, що фіалки, які постійно займають одне і те ж місце на підвіконні, зацвітають зазвичай в травні. Після зимового неяскравого сонця проходить два місяці – березень і квітень, і якраз цього часу вистачає, щоб розвинувся квітконіс. Під час використання спеціального підсвічування, яке висвітлює сенполію по 12-14 годин, вона і цвісти буде частіше, і рости швидше.

18.11.2021



Рівне-Ракурс №10 від 18.11.2021p. 
На головну сторінку