Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1045 від 09.12.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Віталій Ундір: «Самоврядування – основа розвитку нашого суспільства»

Віталій Ундір: «Самоврядування – основа розвитку нашого суспільства»

7 грудня – День місцевого самоврядування в Україні. Саме стан справ в органах місцевої влади напряму впливає на якість життя всіх українців, адже левова частина проблем може бути вирішена лише на місцевому рівні. Для того, щоб зрозуміти ситуацію з місцевим самоврядуванням і спробувати прогнозувати його розвиток, автор звернувся до депутата Рівненської обласної ради, керівника обласної організації політичної партії «Сила і Честь» Віталія Ундіра.

– Отже, наскільки за останні три десятиріччя змінилась сама система місцевого самоврядування в Україні?

– Змінилась, і змінилась докорінно. Якщо згадати ті повноваження і бюджети, які були в місцевих радах кілька десятиріч тому і подивитись, що ми маємо сьогодні, то побачимо всю величезну різницю в статусі органів місцевого самоврядування. Я пам’ятаю, коли працював заступником міського голови Острога, і в нас вперше з’явився бюджет розвитку, хай і дуже скромний, як ми раділи, що можемо зробити за власні кошти благоустрій рідного міста. Сьогодні бюджети розвитку це дуже значимий інструмент для забезпечення життєдіяльності громад. І це правильно. Змінився статус обласних рад. Якщо ще досить недавно обласні ради були в «тіні» державних адміністрацій, то сьогодні обласна рада і обласна адміністрація працюють спільно і просто змушені шукати оптимальні рішення численних проблем регіону. Тобто, система місцевого самоврядування в Україні стала реальністю з якою мусить рахуватися центральна влада і це, на моє глибоке переконання, добре.

– На Вашу думку, які найбільші недоліки нинішньої системи місцевого самоврядування?

– Безумовно вони є. Я не можу зрозуміти роль районних рад і районних державних адміністрацій. В нас повністю сформована мережа ОТГ. Кожна громада має власний бюджет, апарат і раду. За таких умов наявність районної ланки влади викликає багато питань. Схема роботи «обласна рада-ОТГ» показала свою ефективність, тим більше, що обласні ради мають досить повноважень та бюджети. За цієї схеми районні ради і адміністрації в значній мірі дублюють функції громад і це не йде на користь всій системі самоврядування. Тут потрібно або посилювати районну владу, виділяючи їм достатньо коштів для дієвої допомоги громадам, або взагалі потрібно районну ланку скасовувати.

– Куди потрібно рухатись системі місцевого самоврядування в Україні?

– Більшість проблем людей вирішуються на місцевому рівні. Так, є програми, які неможливо виконати без державної підтримки, але їх не так багато. Тобто, саме життя підштовхує суспільство до подальшого посилення місцевого самоврядування. Думаю, потрібно переходити до прямих виборів голів обласних рад самими мешканцями. Це дасть головам додаткову легітимність і зміцнить стабільність в роботі обласних рад, тому що сьогодні голова обласної ради напряму залежить від більшості в обласній раді, а це не завжди сприяє ефективності роботи і, головне, якості рішень, які приймає рада. Ну і останнє – багато говорилось про потребу формування в обласних радах виконкомів. Думаю, що це правильно, і коли ми будемо мати обраних всіма мешканцями регіону голову обласної ради і виконком обласної ради, ефективність роботи всієї системи місцевого самоврядування різко зросте.

09.12.2021Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 09.12.2021p. 
На головну сторінку