Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1047 від 23.12.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

«Ведмежа хвороба» та випадіння волосся.

«Ведмежа хвороба» та випадіння волосся.

Дев’ять дивних реакцій організму на стрес

Усім відомо, як наш організм реагує на стрес: тіло слабшає, тиск скаче, енергія на нулі, як у кролика з реклами батарейок.

Але що стосовно свисту у вухах і регулярних пробіжках до «порцелянового друга»? Це вже серйозний дзвіночок, котрий натякає, що вам терміново потрібно заспокоїтися й спробувати розслабитися.

Останні дослідження Європейської й Американської Медичної Асоціації визначили дев’ять дивних реакцій організму на стрес.

1. Відправляєтеся завтра на іспит або співбесіду? Може бути, збираєтеся зробити пропозицію своїй дівчині? Тоді приготуйтеся до того, що викид адреналіну та інших гормонів стресу в кров можуть привести до сильного головного болю та навіть мігрені. А ще ці гормони можуть негативно вплинути на зони головного мозку, відповідальні за аналіз, планування та критичне мислення. Результат: ви мугикаєте, не можете підібрати правильних слів і викликаєте зовсім безглузде враження.

2. Стресовий стан може запустити в організмі й іншу, ще менш неприємну реакцію: адренокортикотропний гормон викликає дискенезію тонкої кишки, і людині хочеться в туалет (у народі цей стан іменується «ведмежою хворобою»).

3. Думка дерматолога з університету Маямі: стрес відіграє важливу роль у розвитку таких шкірних захворювань, як локальний гіпергідроз (підвищена пітливість), кропивниця, атопічний дерматит, шкірна сверблячка (серед психосоматичних симптомів є такий, котрий називають «нервова короста»).

4. Відповіддю на вірусне захворювання звичайно є такі симптоми, як нежить, кашель або ломота в кістках. Стрес впливає на ослаблення імунної системи, і це означає, що наш організм стає більш сприйнятливим до застудних захворювань. Таким чином, вірусні симптоми можуть тривати ще довше, що показали дослідження, проведені в університеті Карнегі-Меллон.

5. Дні, проведені в стресовому стані, можуть вплинути на стан волосяного фолікула. Одна з найпоширеніших реакцій організму на стрес – випадання волосся, що може тривати кілька місяців, навіть якщо психічний стан уже покращився.

6. Від стресу страждає не тільки волосся, але й нігті, і в більшості випадків це відбувається через нав’язливу звичку людей гризти нігті для уявного заспокоєння. До того ж при великому викиді гормону стресу ацетилхоліну порушується засвоєння організмом кремнію – мікроелемента, що надає міцність нашим нігтям.

7. Дослідження, поведене у Швеції, установило, що розповсюдженою реакцією на стрес є дзенькіт у вухах і проблеми зі слухом, які з’являються через загострення чутливої аудиальної системи.

8. При стресовому стані навіть, здавалося б, легкі подряпини, порізи та подразнення вимагають тривалого часу для загоєння.

9. Гормони стресу можуть впливати на шлунково-кишковий тракт, звідси виникає стан важкості, болі в епігастральній області, які не проходять після прийому антацидів (препаратів, що нормалізують кислотність шлунка), здуття живота.

23.12.2021



Рівне-Ракурс №10 від 23.12.2021p. 
На головну сторінку