Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1049 від 05.01.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс культури і освіти

Все про підготовку до Святого вечора та традиції

Все про підготовку до Святого вечора та традиції

Згідно старозавітним пророкам, Христос народився в місті Вифлеємі в 5508 році від створення світу. Першими про його народження дізналися пастухи. Прийнявши всім серцем цю звістку, вони вирушили поклонитися немовляті. Східні мудреці – волхви, також повірили в Христа, зробили важкий шлях до місця його народження. Але були й такі, як цар Ірод, який побажав смерті йому. Коли він зрозумів, що його задум знайти немовля не здійснився, наказав убити у Вифлеємі та його околицях усіх хлопчиків до двох років. Він розраховував, що серед убитих буде і Богонемовля, в якому бачив претендента на царський престол. Так було загублено 14000 немовлят. Вони вважаються першими мучениками за Христа.

Різдво Христове є одним з найкрасивіших та видатних християнських свят. У всьому християнському світі Різдво завжди наголошувалося з особливим благоговінням. У цей день всюди стоять прикрашені ялинки, символізуючи євангельське древо, горять свічки, подібно до тих, які горіли у вифлеємському хліві. У багатьох країнах в різдвяні ночі діти виходять на вулиці з співом пісень-колядок. Переддень Різдва іменується «святвечором». Вечір 6 січня називався також «коляди». Святвечір – це заключний день Різдвяного посту. Церковний статут наказує в цей день строгий піст з повним утриманням від їжі «до першої зірки», що символізує різдвяну зірку, що сповістила волхвам різдво Христа. Назва «святвечір» від слова «сочиво», так називалася ритуальна страва, обов’язкова. Вона готувалася з макового або мигдального «молока» змішаного з медом, і каші з червоної пшениці або ячменю, жита, гречки, гороху, сочевиці. Туди додавалися цілі або подрібнені ядра волоських горіхів, солодкого мигдалю, розтертого маку. Цією стравою починалася трапеза як в Різдвяний, так і у Водохресний святвечір.

Святвечір в християнському світі вважається виключно сімейною вечерею. В цей день в домі панують спокій, любов і злагода. За старих часів стіл посипали сіном, потім стелили скатертину, в центрі столу ставилася страва з сочивом і інші страви. Досить було і напоїв, як прохолодних, так і міцних. У храмах в ці святкові вечірні години йшло урочисте богослужіння.

У старі часи, коли годинники били опівночі, всі обмінювалися подарунками, вітали один одного, загадували бажання. Адже вважалося, що на Різдво небо розкривається землі, і сили небесні виконують все задумане. Але бажання обов’язково повинні бути добрими.

Наступний день після Різдва присвячується Матері Христа Спасителя Пречистій Діві Марії. Від зібрання віруючих у храм для прославлення і подяки Її, цей день називається Собором Пресвятої Богородиці.

Дванадцять наступних днів після Різдва називаються святими днями або святами (до 17 січня). Пост в ці дні відміняється. Святки – це не тільки радість і веселощі. Наші благочестиві предки на святки творили справи милосердя, слідуючи заповіді Спасителя: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6, 36).

Цього свята чекають, до нього готуються. Ми розповімо, як правильно підготуватися до свята Різдва, щоб відчути всю чарівну магію цього дня.

В Україні ніч перед Різдвом називають Святий вечір. Його відзначають 6 січня, напередодні Різдва Христового. У цей день закінчується сорокаденний піст. Святий вечір ухвалено провести пісною трапезою на честь Різдва і одночасно зустріти наступ радісного дня – 7 січня.

Вважається, що в Святий вечір не можна сідати за різдвяний стіл до появи на небі першої зірки, яка символізує Вифлеємську зірку, що сповістила про народження Ісуса. Такої вимоги немає в церковних канонах, але християни вже давно дотримуються цієї традиції. А ще з настанням сутінків на підвіконнях запалюють свічки, символічно запрошуючи Діву Марію прийти в будинок, щоб звільнитися від тягаря.

Святий вечір – свято сімейне, тому в цей вечір всі рідні повинні бути вдома. Господиня заздалегідь готує вечерю з 12 пісних страв. Під скатертину на стіл кладуть чисту солому (символізує ясла, де народився Спаситель). За традицією, за столом має бути парна кількість людей, якщо їх непарне число, то ставлять ще один вільний прибор. Під час святої вечері вставати з-за столу не годиться.

Трапезу починають з розговіння кутею, потім пробують інші страви. Присутні радіють прийдешньому Різдву, ведуть неспішні бесіди про добрі справи. Якщо прийде випадковий гість, його саджають за стіл, так як вважається, що в цю ніч у вигляді жебрака може постати Бог. В Святий вечір зі святом вітають навіть домашніх тварин, а бездомним собакам і кішкам виносять частування за поріг. Вже після трапези настає час роздачі подарунків, колядування і гуляння на вулиці.

Різдвяні ворожіння

У ніч з 6 на 7 січня прийнято ворожити. До ворожіння на Святвечір та в інші свята ставляться по-різному. Ревні християни вважають, що всі гадання – не більш ніж язичницька традиція, що прийшла до нас з глибини століть. Вони нагадують, що церква називає ворожіння великим гріхом.

Інші на противагу стверджують, що в святочні дні нечиста сила втрачає свою силу та не може нашкодити людям, а священнослужителі, начебто, не вважають ворожіння на святки «бісівським» і дозволяють такі забави. Однак традиція ворожіння на Різдво дотримується до цих пір.

Церква

Різдво – це в першу чергу свято душі. Тому, якщо ви вирішили провести ніч напередодні Різдва у храмі, тоді дізнайтеся, як правильно підготуватися до тривалої різдвяної служби.

По-перше, готуючись піти на нічну літургію, подбайте про те, щоб не так сильно хотілося спати. Для цього обов’язково поспіть напередодні перед службою, та випийте кави.

Постіть правильно. «До першої зірки» означає не голодувати, а бути присутнім на богослужінні. У цьому випадку поїсти можна буде вже вдень, тобто після закінчення літургії. Але якщо цей день ви вирішили присвятити прибиранню, приготуванню 12 страв і так далі, тоді їжте після «першої зірки».

Що стосується сповіді, то краще сповідатися напередодні Різдвяного богослужіння, щоб на службі думати не про те, встигнете або не встигнете посповідатися. Людей у храмі буде дуже багато, а священник, як правило, один. Не перетворюйте Різдво в кулінарне свято. Тим більше, що це не несе ніякої користі ні душі, ні тілу.

Підготуйтеся до богослужіння – почитайте про нього, знайдіть переклад, тексти псалмів. В такому разі, ви будете знати, коли можна ненадовго присісти і слухати те, про що читають. За висловом одного святителя, краще сидячи думати про Бога, ніж стоячи – про ноги.

У свята храми переповнені. Тому поставте свічки або приклоніться до ікони іншим разом. Ту суму, яку ви хотіли витратити на свічки, в таких випадках правильніше покласти в ящик для пожертв, ніж, щоб то не вартувало, прориватися до свічника. Обов’язково причастіться.

Різдвяний стіл

Традиційно в Україні, крім куті, на столі обов’язково були присутні ще 11 страв (разом з кутею 12 – на честь 12 апостолів). Це узвар (компот, приготовлений із сушених ягід і фруктів), капусняк, горох, рибні страви, голубці з рисом, пісний борщ з грибами, каша гречана, вареники з капустою, пісні млинці, гриби, пироги.

Трапеза проходить без алкоголю, а всі страви подаються злегка розігрітими, щоб господиня постійно перебувала за столом, а не відволікалася на приготування. Вважається, що потрібно спробувати кожну страву, але не з’їдати її повністю – щоб у домі завжди був достаток.

Подарунки

Дарування подарунків (насамперед дітям) сходить до дарів волхвів Богонемовляті, що принесли йому золото, ладан і смирну. Здавна традиційним різдвяним подарунком були свічки. Вони обов’язково повинні бути святковими, красиво оформленими. Свічка символізує життя – яскраву, гарячу, світлу, а також затишок в будинку.

Кращий подарунок і великим і маленьким – це солодощі. Улюблені ласощі європейців – це марципанові різдвяні фігурки. Також успіхом користуються шоколадні фігурки і пряники.

Фігурки Ісуса і Марії – традиційний подарунок у багатьох країнах. Крім того, прийнято дарувати маленькі іконки з зображенням Христа і Марії. У деяких країнах на Різдво дарують книги – як символ знань і мудрості. Часто вони були духовного змісту, і особлива увага приділялася святково оформленій обкладинці. Дітям підійдуть казки з красивими картинками.

05.01.2022



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2022p. 
На головну сторінку