Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1050 від 13.01.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Алла Карпюк: «Омелянська громада гідно спрацювала в 2021 році»

Алла Карпюк: «Омелянська громада гідно спрацювала в 2021 році»

Завершення формування об’єднаних територіальних громад суттєво змінило ситуацію в Україні. ТГ стають все більш впливовою силою, серйозними гравцями, з якими вже рахується виконавча влада. Це добре, адже більшість проблем простих громадян повинні вирішуватися саме на рівні ТГ. Тому цікаво, як сьогодні живуть об’єднанні територіальні громади? Що вдається їм, а що ні? Про це автор попросив розповісти голову Великоомелянської територіальної громади Аллу Карпюк.

Наша громада молода. Фактично як ТГ з власним бюджетом ми почали працювати з 1 січня 2021 року. Звісно, минулий рік був непростим для всіх. А для нашої громади, крім пандемії коронавірусу, додались ще проблеми із захворюваністю на поліомієліт. Через спалах поліомієліту довелось запропонувати альтернативні форми навчання. Хоч ми і з цим впорались. На мою думку, батькам, все ж таки, потрібно більш серйозно ставитись до питання вакцинації своїх дітей, тому що на території нашої громади було виявлено 62 невакциновані проти поліомієліту дитини. Ще однією серйозною проблемою, з якою стикнулась наша громада, стала так звана базова дотація. Минулого року наша ТГ її не отримала, і не з нашої вини. Чисельність населення, а дотація виплачується громадам згідно з цим показником, в країні проводилась аж у 2001 році. З тих часів населення нашої ТГ збільшилось, і ми маємо право розраховувати на 4 мільйони гривень базової дотації. Після дуже важкої роботи нам вдалось на 2022 рік здобути право на отримання базової дотації у сумі один мільйон двісті тисяч гривень.

Найбільшим успіхом минулого року вважаю найбільший за два десятиріччя проєкт по ремонту автомобільного шляху Т-18-17завдовжки майже чотири кілометри. Це центральна дорога в селі Велика Омеляна. Цього наші мешканці чекали давно, і нарешті ми змогли її зробити. До речі, нам вдалось провести ремонти і інших доріг в нашій громаді.

Що ж стосується поточної роботи, то тут теж є чим пишатись. Так, в селі Грушвиця Друга на 80?% було оновлене вуличне освітлення. В цьому нам допоміг народний депутат Олександр Салійчук. За сприяння народного депутата Романа Іванісова було придбано нове обладнання в харчоблок Грушвицького ліцею. Були проведені роботи з ремонту Будинку культури в селі Велика Омеляна. У Великоомелянському ліцеї буде утеплений фасад будівлі, за сприяння депутатів обласної ради вже виділені кошти. Багато робіт з благоустрою було проведено по всій території нашої громади. Так, біля багатоповерхових будинків в селі Вересневе були встановленні контейнери для сміття.

Хочу сказати, що створення ТГ дало поштовх в розвитку нашої інфраструктури. В жовтні ми відкрили свій Центр надання адміністративних послуг, і нашим мешканцям вже не потрібно їздити для їх отримання до обласного центру. Про те, наскільки послуги ЦНАПу є актуальними, говорить той факт, що за короткий проміжок часу його роботи було надано 524 послуги на суму в 120 тисяч гривень. Також за кошти громади в рамках проєкту «Поліцейський офіцер громади» була відкрита повністю обладнана поліцейська станція, для потреб правоохоронця придбано автомобіль, а офіцер пройшов кількамісячне навчання. В лютому нинішнього року почне свою діяльність Центр безпеки нашої громади. Також у минулому році ми змогли отримати для потреб нашої громади з Польщі пожежну машину Star. Зауважу, що активно спрацював у 2021 році наш депутатський корпус – було прийнято більше 700 рішень сільради. Багато проєктно-кошторисних документів знаходяться в стадії розробки. Так що я вважаю – минулий рік наша громада працювала гідно та ефективно.

13.01.2022Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2022p. 
На головну сторінку