Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1053 від 03.02.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Ці кілька лайфхаків допоможуть краще доглядати за домашніми рослинами

Ці кілька лайфхаків допоможуть краще доглядати за домашніми рослинами

Покращити догляд за домашніми рослинами допоможуть певні лайфхаки.

Короткі світлові дні, нестача сонця, сухе повітря і холодні температури не кращим чином позначаються на стані домашніх рослин. Підхід до кожної квітки є індивідуальним, деякі види вимагають більш рясного поливу і засихають лише за кілька тижнів, якщо його не отримують; для деяких достатньо невеликої кількості рідини, їх головне джерело живлення – світло. Звичайно, важливим є й підживлення ґрунту, підтримання певного рівня поживних речовин. Попри усі відомі правила догляду за домашніми рослинами, існує кілька простих і практичних лайфхаків, які будуть актуальними у будь-який час року.

Розділіть з рослинами чашку своєї кави

Як виявилося, кава – ідеальне добриво для рослин. Вона містить у собі важливі поживні речовини такі, як азот, калій, кальцій і магній. Особливо кава багата на азот, який стимулює зростання стебла, робить його міцнішим і надає паросткам насичений, яскравий колір. Цей органічний і дуже простий спосіб догляду особливо підходить трояндам, гортензіям і магнолії.

Не викидайте попіл з каміна

Такий спосіб збагачення ґрунту може здатися дивним, але він дійсно допомагає продовжити життя домашнім рослинам і зробити їх більш здоровими. Найбільше він підійде для плодів, які вирощуються у заміських будинках і на дачах. Попіл, що залишився у каміні або мангалі, – джерело карбонату кальцію (вапна) і калію. Втирайте невелику кількість попелу у ґрунт, така добавка стане відмінним замінником для звичного підживлення.

Поливайте ґрунт водою, що містить крохмаль

Оскільки взимку через відсутність сонця нестача поживних речовин відчувається особливо гостро, рослини намагаються збільшити запаси крохмалю у плодах і насінні. Крохмаль ідеально підходить для збереження глюкози. За її нестачі запускається процес гідролізу – повторне розкладання крохмалю на молекули. Замість придбання спеціальних добрив наступного разу не виливайте воду після варіння картоплі або макаронів, а охолодіть рідину і сміливо переходьте до поливу.

Розітріть яєчну шкаралупу у горщику

Яєчна шкаралупа багата на вапно, універсальний мінерал, який допомагає знизити кислотність ґрунту, і кальцій, що рясно живить рослини. Перед тим, як додати шкаралупу у ґрунт, розітріть її на дрібні шматочки і рівномірно розподіліть по усій поверхні.

Покладіть губку на дно горщика

Попри те, що майже усі рослини потребують регулярного поливу, деякі різновиди все ж таки відомі тим, що можуть довше за інші протриматися без води. Щоб зайвий раз не ризикувати (особливо якщо ви забуваєте про регулярний догляд), перед тим, як садити рослини у горщик, покладіть на дно невелику губку і зверху засипте її ґрунтом. Губка буде вбирати зайву воду, і у критичних ситуаціях коріння зможе підживлюватися збереженою вологою.

Розведіть у пляшці англійську сіль для наступного поливу

Спеціальне добриво можна отримати, змішавши 1 ст. л. англійської солі з 4 л води. Розмішайте і дайте рідині настоятися протягом декількох днів. Кімнатні рослини отримають колосальну користь від отриманого магнію і сульфату, адже кристалічний порошок – джерело багатьох мінералів.

Додайте у ґрунт трохи злаків

Зернові культури – не лише відмінне джерело поживних речовин для людини. Частину страви, що залишилася після прийому їжі, покладіть у горщик, трохи присипавши ґрунтом зверху. Такої добавки для рослин буде достатньо для підживлення за умови її щомісячного використання.

Приготуйте добриво з оцту

Деякі кімнатні рослини полюбляють оцет, особливо види з квітучими бутонами. Кислота сприяє швидкому зростанню коріння і пишному квітненню, тому у підсумку ви отримаєте помітний результат, який буде вас радувати. Змішайте 1 ч. л. білого оцту з 1,5 л води і потім використовуйте розчин приблизно раз на три місяці. Головне – не перестарайтеся з рясністю поливів.

03.02.2022



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2022p. 
На головну сторінку