Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1057 від 03.03.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чим корисні дегідровані фрукти і овочі

Чим корисні дегідровані фрукти і овочі

Будь-який дієтолог скаже вам, що їсти фрукти і овочі необхідно цілий рік. Звичайно, плоди зараз можна купити цілий рік. Не дивлячись на це, деякі з них рекомендується їсти саме у сезон.

Природний процес дозрівання фруктів і овочів, протягом якого вони накопичують у собі поживні речовини, тісно пов’язаний з порою року, температурою, рівнем вологості і ступенем освітленості. Створити у теплицях умови, що є «ідентичними натуральним», поки неможливо, тож фрукти і овочі, які вирощені у теплицях, сильно поступаються за вітамінним складом своїм сезонним побратимам.

Дегідровані овочі та фрукти

Відмінний вихід із ситуації – дегідрування. Цей спосіб обробки свіжих фруктів і овочів дозволяє продовжити їх термін зберігання на довгі місяці, зберігши майже усі поживні речовини. Дегідрація (простими словами – зневоднення) продуктів відбувається у спеціальних приладах, де протягом 12-20 годин з них поступово і рівномірно видаляється рідина за відносно невисокої температури (не більшої за 50° C), завдяки якій корисні речовини у продуктах зберігаються.

Процес дегідрування абсолютно безпечний для клітковини, корисних жирних кислот, мінералів і більшості вітамінів. Під час зневоднення у продуктах знижується концентрація лише вітамінів А і С (хоча останній настільки нестабільний, що починає руйнуватися навіть через простий контакт з повітрям, а також підвищення або зниження температури). Дегідровані продукти зберігають не лише свою користь, але й калорії, сильно втрачаючи при цьому у масі. Таким чином, з’їдаючи 100 г дегідрованого манго, ви отримуєте поживні речовини з 1,5 кг цих фруктів – а це більш ніж 1000 ккал!

Проте, дегідровані фрукти і овочі – це відмінний снек, у якому сконцентрована величезна кількість користі. Головне, сильно ними не захоплюватися і стежити, щоб ласощі вписувалися у вашу денну норму калорій. Якщо ви вирішили замінити частину свіжих плодів на дегідровані, намагайтеся пити більше рідини: за статистикою, ми закриваємо до 35?% своєї добової потреби у воді за допомогою їжі, зокрема фруктів і овочів.

03.03.2022



Рівне-Ракурс №10 від 03.03.2022p. 
На головну сторінку