Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1059 від 17.03.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Ці види чаю можуть провокувати різкий стрибок артеріального тиску

Ці види чаю можуть провокувати різкий стрибок артеріального тиску

Артеріальний тиск може підвищитися через вживання певного виду чаю.

Згідно з дослідженням, два популярних види чаю можуть викликати різкий стрибок артеріального тиску незабаром після вживання.

Високий кров’яний тиск є згубним станом, з яким тісно пов’язана схильність до серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт і інсульт. На жаль, у підвищеного артеріального тиску немає явних попереджувальних ознак, тому вкрай важливо стежити за показниками тиску. У зв’язку з цим вчені попереджають: два популярних види чаю можуть викликати різкий стрибок артеріального тиску протягом декількох хвилин після приймання.

«У той час як чай визнаний засобом для гарного здоров’я, наявні дані показують, що деякі сорти чаю сприяють тимчасовому підвищенню артеріального тиску, у першу чергу, через концентрацію у них кофеїну».

Автори дослідження, чиї результати опублікував журнал Hypertension, спостерігали «різке підвищення артеріального тиску» незабаром після приймання зеленого і чорного чаю – зокрема, підвищення систолічного і діастолічного артеріального тиску через 30 хвилин після приймання напоїв. Вчені констатують, що стрибок тиску, який є можливим після випитого чаю, перевершує те збільшення рівня артеріального тиску, яке спостерігається у людей після приймання кави.

Водночас зростання тиску після чаю досить швидко припиняється. Через 60 хвилин після вживання напою показники кров’яного тиску повертаються до свого колишнього порогу. Також вчені зазначають, що у людей, які регулярно п’ють чай, організм не схильний реагувати підвищенням тиску, його реакції на кофеїн більш спокійні.

Цікаво, що здатність підвищувати тиск дослідники зафіксували не лише у чорного, але й у зеленого чаю – напою, якому зазвичай приписується гіпотензивна дія. Вчені відзначили, що «кофеїн у зеленому чаї може підвищити кров’яний тиск у людей з вже наявною гіпертонією».

17.03.2022



Рівне-Ракурс №10 від 17.03.2022p. 
На головну сторінку