Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1060 від 24.03.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Розкрита таємниця п’єси Шекспіра:

в цьому допоміг штучний інтелект

Штучний інтелект встановив справжнього автора п’єси «Генріх VIII», яка приписується Вільяму Шекспіру. Виявилося, що багато сцен були складені іншим англійським драматургом – Джоном Флетчером.

Теорію, що «Генріх VIII» був створений у співавторстві, висунули ще в 1850 році. Літературознавець Джеймс Спеддінг звернув увагу, що в шекспірівському тексті явно проглядається стиль Флетчера, в тому числі манера писати «ye» замість «you» і «em» замість «them».

Але довести або спростувати це припущення було неможливо – до останнього часу. Автори дослідження навчили алгоритм розпізнавати твори Флетчера на прикладі п’єс «Валентиніан», «Мсьє Томас», «Нагорода жінці» і «Бондука». Потім вони завантажили в програму твори Шекспіра того ж періоду: «Коріолан», «Цимбелін», «Зимова казка» і «Буря».

Після цього був проведений ретельний аналіз «Генріха VIII». Виявилося, що сім сцен були створені виключно Шекспіром, п’ять – Флетчером. Так, Шекспір написав перші дві сцени, Флетчер – шматок від третьої сцени першого акту до третьої сцени другого, потім Шекспір довів дію до початку третього акту.

«Таким чином, ми можемо з високою ймовірністю стверджувати, що «Генріх VIII» є результатом співпраці Вільяма Шекспіра і Джона Флетчера», – підвели підсумок автори дослідження.

Вважалося, що у створенні тексту міг брати участь ще один драматург, Філіп Мессінджер, але штучний інтелект не виявив ознак його роботи.

24.03.2022



Рівне-Ракурс №10 від 24.03.2022p. 
На головну сторінку