Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1071 від 10.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Поради щодо догляду за літньою кішкою

Поради щодо догляду за літньою кішкою

Коли кішка стає старшою, вона може бути менш активною, ніж раніше. Можна помітити й інші поведінкові та фізичні зміни. Це означає, що вихованцеві потрібно більше турботи і уваги, щоб зберегти здоров’я. Як найкраще доглядати за літньою кішкою, підкажуть п’ять обов’язкових правил для господарів.

Коли кішка стає літньою

Коли кошеняті виповнюється один рік, воно переходить в категорію дорослих. Ця стадія триває до 11 років. Після цього кішки вважаються літніми.

Відстеження ваги кота

Зміни у вазі можуть вказувати на проблеми зі здоров’ям. Збільшення можуть викликати хвороби шлунково-кишкового тракту, гіпертиреоз або діабет. Візуально помітити невеликі зміни може бути складно, тому краще раз на тиждень зважувати кішку. Якщо вихованець несподівано втрачає або набирає вагу, краще записатися на прийом до ветеринара.

У літніх кішок часто знижується апетит, особливо, якщо є проблеми зі здоров’ям. Можна перевести тварину на корм, розроблений спеціально для вікових вихованців. Годувати краще часто і потроху, це допоможе травній системі працювати ефективно.

Контроль споживання води кішкою

Літні кішки можуть пити менше, ніж повинні. Це загрожує проблемами зі здоров’ям. Якщо тварина застрибує на раковину, щоб попити з крана, можна встановити спеціальний фонтан для кішок. Також рекомендується частіше годувати вологим кормом, щоб збільшити споживання рідини.

Тепле і комфортне місце для відпочинку кішки

З віком суглоби вихованця можуть стати менш рухливими і болючими. Якщо раніше кішці подобалися і жорсткі поверхні, тепер вона може вибирати більш м’яке місце. Краще надати їй кілька варіантів теплих і комфортних лежанок.

Відстеження поведінки кішки

Літні вихованці бувають схильні до когнітивної дисфункції або котячої деменції. Це може проявлятися в наступних симптомах:

дезорієнтація в просторі;

зміна в режимі сну і неспання;

зниження інтересу до їжі;

надмірна вокалізація;

відмова користуватися лотком.

Заохочення активності кішки

З віком активність кішок може знижуватися, але їм, як і раніше, потрібне фізичне і розумове навантаження. Рекомендується підібрати менш вимогливі до рухливості іграшки, наприклад різні варіанти, пов’язані з добуванням корму, або м’які іграшки-кікери, які не потребують імітації полювання і погоні.

10.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2022p. 
На головну сторінку